Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Sastanak Nurković - Zakonjšek

Sastanak Nurković - Zakonjšek
Datum objave 15.10.2020 12:56 | Autor Ministarstvo saobraćaja i pomorstva | Izvor: Ministarstvo kapitalnih investicija

Ispis Štampaj stranicu


Kvalitetna saobraćajna povezanost preduslov je daljeg sveukupnog razvoja zemalja Zapadnog Balkana, a potpisivanje Ugovora o osnivanju transportne zajednice  je korak dalje u realizaciji konkretnih projekata uz snažnu podršku  Evropske Komisije koja je nedavno predstavila svoj Ekonomski i Investicioni plan za zapadni Balkan ,zaključak je nakon današnjeg sastanka ministra saobraćaja i pomosrtva Osmana Nurkovića i direktora stalnog Sekretarijata Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka.

Na počeku razgovora ministar Nurković se osvrnuo na veoma intezivnu saradnju u proteklom periodu, brojne sastanke i diskusije koji su doprinijeli da se definišu jasni ciljevi i teme kojima će se ovo tijelo baviti.“ Česti susreti sa kolegama iz regiona, razmjena ideja, razvojnih planova i nacionalnih prioriteta  doprinijeli su boljoj komunikaciji, pa očekujem takav trend i u narednom periodu“– istakao je Nurković

Koliko je pravovremena i efikasna komunikacija važna pokazalo se i  početkom godine kada je zbog stanja uslijed pojave virusa Covid 19  bilo neophodno omogućiti nesmetan protok robe i tereta, tzv. Zeleni koridori su uspostavljeni već u aprilu mjesecu, vrlo brzo nakon proglašenja epidemije i uvođenja posebnih mjera u zemljama regiona.

Ministar Nurković je još jedanput podsjetio gdina Zakonjšeka koliko su važni projekti koje Crna Gora realizuje u oblasti saobraćaja i koliko je važna podrška Evropske Komisije, dodatno imajući u vidu kompletnu situaciju sa pojavom virusa i uticaja koji ima na crnogorsku ekonomiju. Prije svega treba nastaviti realizaciju projekta izgradnje sledećih dionica autoputa Bar Boljare, nastaviti sa modernizacijom željezničke infrastrukture, preduzeti naredne korake kada je u pitanju planska dokumentacija za projekat zaobilaznice Budva, planiranje i izgradnja tunela između Rožaja i Peći

Prva posjeta Mateja Zakonjšeka Crnoj Gori kao direktora Transportne zajednice dolazi sedam dana nakon što je Evropska Komisija predstavila svoj Ekonomski i Investicioni plan za Zapadni Balkan. “ Ciljevi Transportne zajednice u skladu su s planom Evropske Komisije i trebali bismo iskoristiti politički zamah za unapređenje svoje transportne agende” – naglasio je Zakonjšek

Da bi se postigao ekonomski prosperitet u regiji, saobraćaj i povezanost igraće presudnu ulogu. Plan se fokusira na ulaganja u temeljnu transevropsku transportnu mrežu, brze i efikasne saobraćajne veze, reforme povezanosti i pojednostavljenje postupaka graničnog prelaza.

Danas smo ministar i ja razgovarali o našim zajedničkim prioritetima istakao je Zakonjšek

1. Modernizacija putne infrastrukture  - e-naplata autoputa Bar-Boljare;

2. Uspostavljanje djelotvornog željezničkog saobraćaja - Ekonomski i Investicioni plan za Zapadni Balkan podržaće obnovu željezničke rute od crnogorske granice sa Srbijom do luke Bar

3. Poboljšanje sigurnosti na putevima 

4. Poboljšanje pomorskog saobracaja  - Želimo vidjeti luke u našoj regiji koje rade po standardima EU, na najbolji način iskoristivši trenutnu infrastrukturu digitalizacijom i inovacijama. Moramo poboljšati povezanost naših luka sa zaleđem, tako da one postaju generator ekonomske aktivnosti i bržeg ekonomskog razvoja.

5. Olakšavanje prevoza, tj. smanjivanje vremena čekanja na granicama.

Na kraju, želio bih zahvaliti ministru Nurkoviću i njegovom timu na njihovoj ulozi u uspostavljanju Stalnog sekretarijata Transportne zajednice i na konstruktivnoj saradnji tokom njegovog  mandata zaključio je Zakonjšek.

 

U okviru posjete Crnoj Gori direktor stalnog Sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek obići će Luku Bar i Upravu pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.