Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Evropska Zelena nedjelja, 19 - 22. oktobar 2020.

Evropska Zelena nedjelja, 19 - 22. oktobar 2020.
Datum objave 16.10.2020 14:28 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Zelena nedjelja je događaj u organizaciji Evropske unije, koji će se ove godine održati u periodu od 19. do 22. oktobra, na temu prirode i biodiverziteta. Ovaj događaj uključuje brojne manifestacije širom Evrope, sa zvaničnim otvaranjem 19. oktobra u Lisabonu, i online konferencijom od 20. do 22. oktobra 2020. godine.

Prvog dana događaja, tokom cjelodnevne konferencije, međunarodno priznati naučnici i kreatori politika razmijeniće mišljenja kako biodiverzitet može doprinijeti društvu i ekonomiji, i kakvu ulogu može da ima u podršci i stimulisanju oporavka u postpandemijskom svijetu, otvaranju novih radnih mjesta i održivom rastu. Na konferenciji će se takođe diskutovati kako politike EU kao što je Evropski zeleni dogovor mogu pomoći u zaštiti i obnavljanju prirode.

Nova EU Strategija za biodiverzitet do 2030. godine, usvojena u maju ove godine, pokazuje kako je oporavak prilika za novi početak, uz uvjerenje da su  transformativne promjene moguće. To je šansa da preispitamo svoj odnos sa prirodom, da promijenimo aktivnosti koje vode do gubitka biodiverziteta i ekološke krize šireg opsega, i da izmjerimo implikacije na našu ekonomiju i društvo.

Otvaranje ovogodišnje EU Zelene nedjelje takođe će poslužiti kao prekretnica na putu do Konferencije strana Konvencije o biološkoj raznolikosti, planirane 2021. godine, na kojoj će svjetski lideri usvojiti desetogodišnji akcioni plan za biodvirzitet, novi globalni dogovor za ljude i prirodu.

Pored glavnih konferencija, različiti akteri, uključujući lokalne vlasti, nevladine organizacije i kompanije organizovaće partnerske manifestacije Zelene nedjelje širom Evrope.

Više detalja o događajima možete pogledati ovdje: https://www.eugreenweek.eu/en#

Link za registraciju – 19. oktobar: https://www.lisboa.pt/en/eu-green-week-registration

Praćenje događaja uživo putem interneta 19. oktobra (09:30h-18:30h):

https://lisboa-green-capital-2020.cdntv.eu/

Program konferencija možete preuzeti ovdje:

Programme 20-22 October.pdf

Programme-opening-lisbon.pdf