Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Европска Зелена недјеља, 19 - 22. октобар 2020.

Европска Зелена недјеља, 19 - 22. октобар 2020.
Датум објаве 16.10.2020 14:28 | Аутор Министарство науке | Извор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Зелена недјеља је догађај у организацији Европске уније, који ће се ове године одржати у периоду од 19. до 22. октобра, на тему природе и биодиверзитета. Овај догађај укључује бројне манифестације широм Европе, са званичним отварањем 19. октобра у Лисабону, и онлине конференцијом од 20. до 22. октобра 2020. године.

Првог дана догађаја, током цјелодневне конференције, међународно признати научници и креатори политика размијениће мишљења како биодиверзитет може допринијети друштву и економији, и какву улогу може да има у подршци и стимулисању опоравка у постпандемијском свијету, отварању нових радних мјеста и одрживом расту. На конференцији ће се такође дискутовати како политике ЕУ као што је Европски зелени договор могу помоћи у заштити и обнављању природе.

Нова ЕУ Стратегија за биодиверзитет до 2030. године, усвојена у мају ове године, показује како је опоравак прилика за нови почетак, уз увјерење да су  трансформативне промјене могуће. То је шанса да преиспитамо свој однос са природом, да промијенимо активности које воде до губитка биодиверзитета и еколошке кризе ширег опсега, и да измјеримо импликације на нашу економију и друштво.

Отварање овогодишње ЕУ Зелене недјеље такође ће послужити као прекретница на путу до Конференције страна Конвенције о биолошкој разноликости, планиране 2021. године, на којој ће свјетски лидери усвојити десетогодишњи акциони план за биодвирзитет, нови глобални договор за људе и природу.

Поред главних конференција, различити актери, укључујући локалне власти, невладине организације и компаније организоваће партнерске манифестације Зелене недјеље широм Европе.

Више детаља о догађајима можете погледати овдје: хттпс://www.еугреенwеек.еу/ен#

Линк за регистрацију – 19. октобар: хттпс://www.лисбоа.пт/ен/еу-греен-wеек-регистратион

Праћење догађаја уживо путем интернета 19. октобра (09:30х-18:30х):

хттпс://лисбоа-греен-цапитал-2020.цднтв.еу/

Програм конференција можете преузети овдје:

Программе 20-22 Оцтобер.пдф

Программе-опенинг-лисбон.пдф