Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Pejanović: Crna Gora izuzetno cijeni inicijative usmjerene na jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu

Pejanović: Crna Gora izuzetno cijeni inicijative usmjerene na jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu
Datum objave 16.10.2020 16:16 | Autor MUP | Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora izuzetno cijeni inicijative usmjerene na jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, poručio je državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović na ministarskom sastanku u okviru Berlinskog procesa, i istakao značaj koji ova platforma ima za pitanja bezbjednosti, koja su osnov i za progres u drugim oblastima.

MUPGovoreći o predlogu Regionalnog sporazuma o putovanju s ličnim kartama, koji je bio predmet diskusije, saopštio je da je Crna Gora prepoznala značaj slobode kretanja, te već ranije riješila pitanje putovanja s ličnim kartama sa svim zemljama Zapadnog Balkana, kroz bilateralne sporazume i Uredbu o viznom režimu. Iskazao je spremnost Crne Gore da svoja pozitivna iskustva na ovom polju podijeli sa susjedima, te podrži inicijative u tom pravcu. “Iskustva Ministarstva unutrašnjih poslova na ovom planu potvrđuju da mogućnost putovanja sa ličnim kartama donosi koristi u pogledu efikasnije granične provjere, kao i povećanje opšte mobilnosti na području Zapadnog Balkana”, istakao je Pejanović.

Državni sekretar Pejanović se, govoreći o savremenim izazovima u oblasti bezbjednosti u vrijeme pandemije korona virusa, osvrnuo na ulogu Granične policije u sprečavanju širenja korona virusa, obezbjeđivanju povratka crnogorskih državljana i rezidenata iz inostranstva u Crnu Goru, kao i povratka stranaca u matične zemlje, u prethodnom periodu.

Nadalje, kada je u pitanju regionalna i međunarodna saradnja, kazao je da je potrebno jačati alternativne modele razmjene informacija i zajedničke akcije usmjerene na izazove , kao što su ilegalne migracije, trgovina ljudima i krijumčarenje migranata. Izuzetno je bitna i automatska razmjena podataka i interoperabilnost sistema koji se koriste, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, kao i jačanje saradnje sa Fronteksom, Europolom i Interpolom, imajući u vidu njihovu važnu ulogu, kako u državama članicama EU, tako i u regionu Zapadnog Balkana.

Osnaživanje bilateralne saradnje kroz veću upotrebu zajedničkih graničnih prelaza, kao i centara za policijsku saradnju, kao i produbljivanje mogućnosti korišćenja postojećih mreža dostupnih na nivou Interpola i Europola, ostaće u fokusu Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Crne Gore, zaključio je Pejanović.