Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Пејановић: Црна Гора изузетно цијени иницијативе усмјерене на јачање регионалне сарадње на Западном Балкану

Пејановић: Црна Гора изузетно цијени иницијативе усмјерене на јачање регионалне сарадње на Западном Балкану
Датум објаве 16.10.2020 16:16 | Аутор МУП | Извор: Министарство унутрашњих послова

Испис Штампај страницу


Црна Гора изузетно цијени иницијативе усмјерене на јачање регионалне сарадње на Западном Балкану, поручио је државни секретар у МУП-у Драган Пејановић на министарском састанку у оквиру Берлинског процеса, и истакао значај који ова платформа има за питања безбједности, која су основ и за прогрес у другим областима.

МУПГоворећи о предлогу Регионалног споразума о путовању с личним картама, који је био предмет дискусије, саопштио је да је Црна Гора препознала значај слободе кретања, те већ раније ријешила питање путовања с личним картама са свим земљама Западног Балкана, кроз билатералне споразуме и Уредбу о визном режиму. Исказао је спремност Црне Горе да своја позитивна искуства на овом пољу подијели са сусједима, те подржи иницијативе у том правцу. “Искуства Министарства унутрашњих послова на овом плану потврђују да могуц́ност путовања са личним картама доноси користи у погледу ефикасније граничне провјере, као и повец́ање опште мобилности на подручју Западног Балкана”, истакао је Пејановић.

Државни секретар Пејановић се, говорећи о савременим изазовима у области безбједности у вријеме пандемије корона вируса, осврнуо на улогу Граничне полиције у спречавању ширења корона вируса, обезбјеђивању повратка црногорских држављана и резидената из иностранства у Црну Гору, као и повратка странаца у матичне земље, у претходном периоду.

Надаље, када је у питању регионална и међународна сарадња, казао је да је потребно јачати алтернативне моделе размјене информација и заједничке акције усмјерене на изазове , као што су илегалне миграције, трговина људима и кријумчарење миграната. Изузетно је битна и аутоматска размјена података и интероперабилност система који се користе, како на националном, тако и на међународном нивоу, као и јачање сарадње са Фронтексом, Еурополом и Интерполом, имајуц́и у виду њихову важну улогу, како у државама чланицама ЕУ, тако и у региону Западног Балкана.

Оснаживање билатералне сарадње кроз вец́у употребу заједничких граничних прелаза, као и центара за полицијску сарадњу, као и продубљивање могуц́ности коришћења постојец́их мрежа доступних на нивоу Интерпола и Еуропола, остаће у фокусу Министарства унутрашњих послова и Владе Црне Горе, закључио је Пејановић.