Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Састанак Министра екологије, просторног планирања и урбанизма са предсједницима бокељских општина

Састанак Министра екологије, просторног планирања и урбанизма са предсједницима бокељских општина
Датум објаве 19.02.2021 14:22 | Аутор Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма | Извор: Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма

Испис Штампај страницу


На иницијативу Општине Тиват, данас је у овом граду одржан радни састанак министра екологије, просторног планирања и урбанизма у Влади Црне Горе проф.др Ратка Митровића са предсједницима бокељских општина: Жељком Комненовићем (Тиват), Владимиром Јокићем (Котор), Стеваном Катићем (Херцег Нови) и Марком Царевићем (Будва). На радном столу нашле су се теме попут рада предузећа “Водацом, рада постојећих постројења за пречишћавање отпадних вода, просторно планирање, процедура легализације и управљање појасом морског добра.

“Надамо се да ће овај састанак бити инпулс који ће водити ка дијалогу и проналажењу рјешења за проблеме приморских општина, нагомиланих у протеклим годинама”, рекао је на самом почетку предсједник општине Тиват Жељко Комненовић. “Ја немам илузију да све можемо ријештии једним састанком”, нагласио је Комненовић, изражавајући наду да ће једна од тематских сједница Владе бити одржана у Боки, како би се на лицу мјеста указало на све потешкоће са којима се суочавају бокељске општине.

Министар проф.др Ратко Митровић информисао је учеснике састанка о стратешким плановима Владе. “Некада се ово министарство звало Министарство за одрживи развој и туризам. Један од наших најважнијих проблема је екологија. Из тог разлога екологија је у имену новог Министарства”, казао је Митровић и најавио улазак у процес приступних преговора - Поглавље 27, које је везано за екологију. “Имамо проблем са свим постројењима за пречишћавање отпадних вода и морамо га ријешити. Велики је проблем чврстог отпада. Ако хоћемо да развијамо индустрију, морамо да размишјамо о “циркуларној индустрији” која иза себе нема отпада.” Министар је посебно истакао да је простор највећи ресурс државе. “Влада ће ускоро основати Завод за просторно планирање и урбанизам и на овај начин држава ће ставити под контролу ову област.”

Предсједник општине Котор Владимир Јокић овај је састанак оцијенио као “нови квалитет у друштвеном животу Црне Горе: “Проблеми Котора мучили су и међународну заједницу и цијели УНЕСЦО комитет. Вјерујем да смо данас корак ближе очувању простора”.

“Радује ме да у директној комуникацији можемо разговарати без примјеса политике. Доста каснимо, вријеме тече и морамо радити брзо и квалитетно, суштински рјешавати проблеме”, навео је предсједник Општине Будва Марко Царевић у поздравном говору. “Долазим из привредног сектора и мислим да не треба оклијевати, треба направити стратегију и вриједно радити”. Царевић је указао на мноштво проблема у Будви и рекао да не жели да буде песимиста, али да је реалан приступ проблемима темељ и база њиховог квалитетног рјешавања.

“Посље дуже времена са позиције Херцег Новог имамо добру сарадњу са Владом Црне Горе што је позитивно, за разлику од претходног периода када је Херцег Нови био далеки “острвски” град, до којег је тешко доћи, са лошим путевима.” – рекао је предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић наглашавајући да су четири бокељска града најзначајнија, имајући у виду њихов велики допринос Буџету државе. Он је подсјетио присутне на проблем инфраструктуре и да су највећи саобраћајни чепови на подручју Боке Которске.

Учесници састанка сагласни су да је ово добар модел рјешавања стратешких проблема који муче ове четири сусједне бокељске општине, те да ће са истом праксом наставити како би на јединствен и ефикасан начин изналазили рјешења.