Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Упис у први разред основне школе почиње 1. априла

Упис у први разред основне школе почиње 1. априла
Датум објаве 18.03.2021 12:18 | Аутор ПР служба | Извор: Министарство просвјете, науке, културе и спорта

Испис Штампај страницу


Упис у први разред основне школе почеће у четвртак, 1. априла 2021. године, а може се извршити електронски, путем сајта www.уписи.еду.ме  или у школи. Уписују се дјеца рођена 2015. године, односно дјеца која навршавају шест година у овој календарској години.

Приликом уписа води се рачуна о територијалном принципу, што значи да су за сваку школу одређена припадајућа насеља/улице. Спискове припадајућих насеља/улица школе имају обавезу да истакну на видним мјестима, али и на својим сајтовима. Сврха територијалног принципа је, прије свега, да се дјеци која живе у близини школе омогући упис у ту установу. Након уписа дјеце из припадајућих насеља/улица, уколико евентуално остане мјеста, школа може уписати и дјецу која нијесу из припадајућих насеља. У тим случајевима предност имају ученици из породица чија старија дјеца већ похађају ту школу.

Процедура уписа се реализује као и претходних година, у три корака: заказивање систематског прегледа код изабраног педијатра, заказивање разговора код педагога или психолога школе, уз љекарско увјерење надлежне здравствене установе и на крају разговор дјетета с педагогом или психологом школе.

Када је ријеч о електронском упису процедура је једноставна. Сервис је већ доступан за регистрацију корисника, а подношење захтјева за упис почиње 1. априла. Попуњавањем форме за упис дјеце на порталу  www.уписи.еду.ме подноси се захтјев за упис и заказује термин за разговор с представником педагошко-психолошке службе, док се процедура уписа завршава тек након обављеног разговора. Детаљно упутство за електронски упис, родитељи могу пронаћи на Yоу Тубе каналу Министарства, на сљедећем линку: www.yоутубе.цом/wатцх?в=лИ1Т16Xпи2к&лист=ПЛУЗ6кQ-Л_ТГБ3xњY65гЕРц6јWПXц7мБУ&индеx=4  

Напомињемо да ће, због примјене територијалног принципа, у случају промјене адресе становања, један дио родитеља/старатеља бити дужан да достави и потврду о пребивалишту. Промијењено мјесто пребивалишта контролише надлежни државни орган.

Дјетету се може одложити почетак школовања за једну годину, на приједлог комисије или родитеља, ако се утврди да дијете није спремно за полазак у школу. Такође, дјетету се може одобрити упис у школу прије навршетка шест година живота, на приједлог родитеља, а по одобрењу комисије за упис. Школа је дужна да поднесе пријаву надлежној инспекцији против родитеља дјетета које није уписано у школу.
У складу с тренутном епидемиолошком ситуацијом и мјерама за сузбијање пандемије коронавируса, које је донијело Министарство здравља, Министарство просвјете, науке, културе и спорта, подстиче родитеље да упис врше електронским путем.

Такође, Министарство је послало препоруку школама да се приликом одређивања термина за разговор у школи обезбиједи довољно времена између два разговора, како би се провјетриле просторије и дезинфиковале површине које су претходно коришћене. Током разговора у школи, запослени, родитељи и дјеца морају носити заштитне маске.