Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Tri crnogorska protivpožarna aviona vratila se sa uspješnog gašenja požara kod Konjica u BiH

Objavljeno: 12.04.2020. 02:01 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Tri crnogorska protivpožarna aviona tipa „Air Tractor“ danas su u Bosni i Hercegovini gasili požar u području Konjica.

Avioni su upućeni nakon što je Vlada juče, bez održavanja sjednice, a na osnovu saglasnosti većine članova, donijela odluku da pozitivno odgovori na zahtjev Savjeta ministara Bosne i Hercegovine koji je zatražio međunarodnu pomoć u gašenju požara.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je popodne na Aerodromu Mostar, ispraćajući naše pilote da je ovo prvi put da je naša država na ovaj način pomogla Bosni i Hercegovini.

„Mi smo imali sjednicu Vijeća ministara i zatražili smo međunarodnu pomoć. Kanaderi iz Hrvatske nisu došli, ali smo jučer razgovarali s rukovodstvom Crne Gore i, zahvaljujući njihovom razumijevanju i njihovim resursima, koje ste vidjeli, dobili smo danas veoma uspješnu asistenciju u gašenju požara. Naša dva helikoptera Oružanih snaga BiH i lokalni vatrogasci nisu mogli da postignu rezultat. Ono što je veoma važno, u stanju na terenu, da se požar gasio oko Konjica na nekoliko veoma važnih lokacija, da se kuće spašavaju, jeste i poruka Crne Gore prema BiH, ali i cijelom regionu - da dobrosusjedski odnosi jesu prioritetni i da se Crna Gora, naročito nakon ulaska u NATO, koji omogućava određene resurse i privilegije, ponaša kao lider u dobrim stvarima u cijelom regionu. BiH, Vijeće ministara i građani BiH veoma smo zahvalni na takvom gestu Crne Gore“ - kazao je ministar Radončić.

Ambasador Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić rekao je tom prilikom da je naša zemlja po ko zna koji put dokazala da je prijateljska država prema BiH i prema svim drugim državama u regionu.

„Što se tiče bilateralnih odnosa Crne Gore i BiH, mogu reći da oni treba da budu primjer svima, ne samo u regionu nego i šire“ – kazao je ambasador Stanišić.

Osnov za pomoć je Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u zaštiti od prirodnih ili civilizacijskih katastrofa, koji je potpisan u Budvi, 7. septembra 2007. godine na neodređeno vrijeme.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO ZA MEDIJE ODLAZAK IZ CG: https://flic.kr/s/aHsmMvFnT8

FOTO I VIDEO ZA MEDIJE DOLAZAK U CG: https://flic.kr/s/aHsmMw5UrS

VIDEO ODLAZAK IZ CG:
https://youtu.be/rxPwmzE7vP0

VIDEO DOLAZAK U CG: https://youtu.be/EDnc5MyAFJo
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?