Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik NKT Milutin Simović u Skupštini: Moramo do kraja bez rezerve poslušati savjete struke, dosljedno kao i do sada

Objavljeno: 22.04.2020. 19:26 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović poručio je danas da je Vlada u suočavanje sa pandemijom novog koronavirusa zasnovala na principima: blagovremenosti, razumijevanju, odlučnosti, efikasnosti, međuresorskoj saradnji, snazi institucija, kredibilnosti i posvećenosti pojedinaca i najvažnije – slijeđenju preporuka struke i nauke u predlaganju mjera i kreiranju odgovora.

„Posljednjih mjeseci svi zajedno svjedočimo globalnoj krizi, koju je izazvala pandemija novog koronavirusa, krizi koja nije zabilježena u novijoj istoriji. Ovo je vrijeme kada je crnogorsko društvo okupila zajednička briga za zdravlje i živote svih građana, briga koja nadmašuje sve ostale, briga koja sva ostala pitanja, posebno politička, ostavlja po strani. Razmjere ove krize na globalnom nivou su dramatične i još uvijek ih nije moguće sagledati. Ova kriza je bila i biće veliko iskušenje za najrazvijenije zdravstvene, ekonomske i socijalne sisteme“ – kazao je potpredsjednik Vlade u Skupštini na početku parlamentarne rasprave o tome kako je Vlada organizovala odbranu zdravlja i života i ostale aktivnosti u suočavanju sa pandemijom novog koronavirusa.

Potpredsjednik Vlade je rekao da su se još od početka januara institucije iz zdravstvenog sistema – prije svega Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja preduzimali niz aktivnosti, u okviru svoje nadležnosti, koje su u narednim mjesecima pokazale svoj puni značaj.

„Još 31. januara IJZ zatražio je od MZ formiranje multisektorskog NKT za koordinaciju i upravljanje reagovanjem na eventualnu pojavu novog koronavirusa u Crnoj Gori, koje je MZ formiralo 3. februara. Od sredine januara nadolazeća prijetnja za zdravlje i živote građana bila je svakodnevna tema koja je okupljala pažnju Vlade, uz neposrednu koordinaciju predsjednika Vlade od tada pa do danas, i uključenost brojnih resora i brojnih nadležnih institucija. To je bilo presudno važno, kao i jasno definisani način koordinisanja i donošenja odluka bez nepotrebnog administriranja, oslobođen birokratskih pristupa, sa jasnoćom i brzinom donošenja odluka, obaveznog monitoringa donesenih mjera… najkraće rečeno – uspostavljen je efikasan krizni menadžment u skladu sa razmjerama prijetnje. Koliko je sve ovo bilo blagovremeno najbolje govori podatak da SZO 25. marta objavljuje potrebu uklju-čivanja cijelih Vlada na suzbijanju i kontroli pandemije. Naša Vlada nije čekala 25. mart, već se svojim punim kapacitetom posvetila ovoj prijetnji, ponavljam, još polovinom januara, dakle, dva ipo mjeseca ranije“ – rekao je potpredsjednik Vlade.

Predsjednik NKT je rekao da je bilo potrebno obezbijediti povratak naših građana u domovinu; zaštitnu opremu na tržištu koje je praktično bilo u kolapsu. Ponude skoro da nije bilo, a za male količine robe koja se mogla pronaći cijene su skakale iz sata u sat; reorganizovati i unaprijediti naš zdravstveni sistem u skladu sa novim hitnim potrebama, formirati karantine, privremene bolnice, respitatorski centri i mnogo toga još.

„Sva ova i brojna nova pitanja koja su se pojavljivala iz sata u sat trebalo je rješavati odmah i bez odlaganja. Kako bi stvorili pretpostavke da adekvatno odgovorimo tolikom obimu aktivnosti, formirali smo sedam operativnih štabova:
- za koordinaciju realizacije mjera;
- Krizni medicinski štab;
- Operativni štab za povratak naših državljana;
- za podršku privredi;
- za međunarodnu pomoć;
- za upravljanje donacijama;
- i Operativni štab za podršku turističkoj privredi.

NKT i operativni štabovi sa preko 100 članova koordinirali su rad desetina hiljada zaposlenih u brojnim institucijama:
- Sanitarnoj inspekciji čiji su službenici na graničnim prelazima zajedno sa graničnom policijom i carinom, na prvoj liniji, odgovorno i posvećeno obavljali svoju dužnost;
- Posvećen, odgovoran i profesionalan odnos prema svim zadacima pokazali su pripadnici Policije i Vojske;
- brojne komunalne službe koje su širom Crne Gore i u ovim otežanim uslovima odgovorno izvršavali svoje poslove,
- bilježimo i izuzetnu posvećenost, nesebično zalaganje brojnih zaposlenih u uslužnim djelatnostima, od kasirki, poštara, dostavljača, kao i brojnih volontera širom Crne Gore.
- I brojne druge nadležne institucije na čelu sa našim zdravstvenim timom ljekara i medicinskog osoblja koji su svojim znanjem, požrtvovanošću i savješću pokazali da su dorasli i najvećim izazovima.
- Svakako, u svemu ovome bila je presudno važna iskazana zavidna svijest građana u poštovanju mjera koje je propisala struka. I to uprkos tome što su brojne donesene mjere značile privremeni gubitak velikog broja radnih mjesta i brojna ograničenja u odnosu na uobičajene i naše tradicionalne navike.
- Ključno je bilo razumijevanje svih da su zdravlje i životi građana bili i da će vazda biti najpreči, a da ćemo sve ostalo ponovo zajedno nadoknaditi.
- Zbog toga, i ovom prilikom u ime Vlade Crne Gore najiskrenije se zahvaljujem svim građanima na svemu što su pokazali.
- Možemo biti ponosni na ono što smo do sada zajedno uradili.
- Svakako, još nije vrijeme za opuštanje i zato moramo do kraja bez rezerve poslušati savjete struke. Dosljedno kao i do sada.

Ova struktura NKT i operativnih štabova koju je Vlada organizovala kao odgovor na pandemiju koronavirusa pokazala je svoju efikasnost posebno u uslovima kada je trebalo donijeti hitne odluke – kazao je potpredsjednik Vlade.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT se zahvalio građanima na podršci i medijima na profesionalnoj saradnji.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?