Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Vlada aktivno radi na tome da posljedice pandemije na projekat autoputa budu minimalne

Objavljeno: 30.04.2020. 00:44 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je na Premijerskom satu kako su suštinske činjenice da su radovi na prvoj dionici autoputa bili generator ekonomskog rasta i novih radnih mjesta, kao i to da su radovi bezbjedni i kvalitetni, mnogo važnije od rokova. 

Odgovarajući na pitanje Aleksandra Damjanovića iz Kluba nezavisnih poslanika, predsjednik Marković je napomenuo da se i u okolnostima borbe protiv krize uzrokovane pandemijom Covid19 ni u kom slučaju ne zanemaruju kapitalni projekti, prije svih, najvažniji od njih - autoput Bar-Boljare. Zahvaljujući preduzetim mjerama, Crna Gora se danas ubraja u red država koje se uspješnije od drugih bore sa pandemijom virusa, uz potpunu posvećenost tome da se u svakom segmentu života, preduzmu neophodne i blagovremene mjere kako bi se ublažile posljedice krize. 

„Te posljedice ćemo, i uz sve napore, osjetiti i već ih osjećamo u gotovo svakoj oblasti. Uvjeren sam, međutim, da ćemo zajedničkim radom, predanošću i zalaganjem, sve to savladati uspješno i najbrže moguće, i vratiti se na put strateškog i ekonomskog razvoja na kojem već godinama bilježimo zapažene rezultate. Budite uvjereni da će Vlada učiniti sve da do toga što prije dođe. Izgradnja autoputa nije izuzetak. Dovršetak ovog projekta je razvojni prioritet naše zemlje i imperativ sveukupnog napretka Crne Gore i svakog njenog građanina. Nećemo dopustiti da taj prioritet bilo šta dovede u pitanje. Autoput Bar-Boljare je projekat kojim se od početka odgovorno upravlja, što smo pokazali transparentnim načinom vođenja radova u svakoj dosadašnjoj fazi,“ rekao je Premijer. 

Podsjetivši da je izgradnja počela 11. maja 2015. godine, sa ugovorenim rokom realizacije od 48 mjeseci, koji je produžen do 30. septembra 2020. godine, da je ovaj datum trenutno, u skladu sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji, ugovoreni rok za završetak radova koji nije za sada produžavan u ugovornoj proceduri, Premijer je odbacio kao preuranjenu i suštinski neodrživa ocjenu o ozbiljnom kašnjenju, imajući u vidu da je do sada završeno 87 odsto radova 

„Zahvaljujući izuzetnim naporima Vlade i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kilometri autoputa u Crnoj Gori su realnost vidljiva svakom od nas. Danas je izgradnja autoputa prije svega uspješan graditeljski poduhvat koji je istovremeno objedinio najveći broj građevinskih kompanija ikad, čak preko 120, kako iz Crne Gore, tako i iz regiona. 

Crna Gora je svima njima omogućila, u uslovima otvorenog tržišta i slobodne konkurencije, ne samo uspješno poslovanje, već i transfer znanja i iskustava. Time smo domaće izvođače osposobili da sjutra i sami mogu konkurisati za realizaciju drugih kapitalnih projekata na globalnom tržištu. 

Suštinski je važno i što su do sada prva dionica i radovi na njoj bili generator ekonomskog rasta i novih radnih mjesta, što još jednom ukazuje na neprocjenjiv značaj čitavog projekta za Crnu Goru. 

Ove činjenice, poslaniče Damjanoviću, kao i to da su radovi bezbjedni i kvalitetni, mnogo su važnije od rokova“, istakao je predsjednik Marković. 

Govoreći o nepredviđenim okolnostima koje prate i mnogo manje zahtjevne građevinske projekte, on je poručio: 

„Iluzorno bi bilo očekivati da projekat ovih dimenzija i značaja, ostane imun na globalne poremećaje, poput pandemije Koronavirusa. Dakle, mi nemamo problem samo sa pandemijom, nego imamo problem sa ekonomijom, odnosno zaključanom ekonomijom kao posledica ove pandemije. Sve je zaključano. Zaključani su biznisi, zaključane su granice, uništena su tržišta i onemogućen protok ljudi i radne snage.

U prilog njenom globalnom uticaju na projekte širom svijeta ide i činjenica da efekte pandemije prati i tumači i Međunarodna asocijacija inženjera FIDIC, dajući odgovarajuće smjernice investitorima, izvođačima i konsultantima. 

Uvažavajući stavove međunarodnih adresa, Vlada ipak aktivno radi na tome da posljedice pandemije na projekat budu što manje. Već punih dva mjeseca otežani su uslovi rada na gradilištima i sekcijama autoputa, na svim nivoima. Uzroci su obustava međunarodnog saobraćaja, otežano funkcionisanje lanaca snabdijevanja, smanjena mobilnost radne snage. 

Nije ovdje, poslaniče Damjanoviću, u pitanju samo nedostajućih 800 i 900 planiranih radnika kineske kompanije izvođača, nego nemogućnost obezbeđenja drugih radnika od strane izvođača, pa i domaćih podizvođača na našem i na regionalnom tržištu. Nema ih. I ovdje da Vas podsjetim da u Ugovoru jasno stoji da je glavni izvođač dužan da obezbijedi 80 posto radne snage, a 30 posto se ustupa domaćoj radnoj snazi, odnosno podizvođaču. Dakle, ovdje nedostaje radna snaga glavnog izvođača. I sa razlogom, vjerujte. Čak, dio radne snage koju pokušavaju da obezbijede iz okruženja nemaju ta znanja koja ima ta radna snaga koju su oni imali i izgubili sa kineskog tržišta“. 

Ocijenivši da, u određenoj mjeri sve navedeno može imati negativni uticaj na krajnji rok realizacije, Premijer je rekao da će se o opravdanosti razloga za eventualno novo produženje odlučivati kroz odgovarajuće ugovorne procedure, te da je Izvođač radova pokrenuo postupke za odobrenje produžetka roka usljed „više sile“ izazvane pandemijom virusa COVID-19 i mjera koje se tim povodom preduzimaju. 

„Želim da podijelim sa vama ohrabrujuće informacije da se, uprkos trenutnim okolnostima koje su poremetile svakodnevni život, radovi na izgradnji dionice Smokovac-Mateševo, odvijaju i to dobrom dinamikom. Istina smanjenim intenzitetom i uz određena kašnjenja i poteškoće na pojedinim drugim pozicijama“, izjavio je predsjednik Marković. 

„Svako do sada odobreno pomjeranje roka bilo je u skladu sa realnim okolnostima ili, u sadašnjem kontekstu, onima koji se nijesu mogli predvidjeti, npr. kao klizišta na određenim djelovima dionice na kolašinskoj strani. Stoga, poslaniče Damjanoviću, nema mjesta za dramatična predviđanja kada je u pitanju autoput! Kvalitet i bezbjednost radova će i ubuduće biti naš primarni cilj, uz ekspeditivnost na kojoj ćemo insistirati. Kao i do sada, javnost će biti upoznata sa realnim rokovima kada se okolnosti sagledaju i procijene, a prepreke otklone. U ovom trenutku je najvažnije da gradilišta nijesu zaustavljena i da nema indicija da se to može dogoditi“, zaključio je Premijer, dodavši da se procjenjuje da će radovi na prioritetnoj dionici, zbog sadašnjih okolnosti, biti završeni u prvoj polovini 2021. godine, nakon okončanja svih propisanih procedura koje garantuju njenu punu funkcionalnost. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?