Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NKT i UN u CG: Podrška socio-ekonomskom oporavku Crne Gore

Odgovor na socio-ekonomsku krizu izazvanu epidemijom koronavirusa bio je u fokusu današnjeg sastanka predstavnika Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela sa timom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori kao i predstavnici medjunarodnih finansijskih institucija: Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodnog monetarnog fonda.

Na sastanku se diskutovalo o situaciji i ključnim pioritetima, prevashodno u analizi i rješavanju socijalnih posljedica epidemije i podršci u kreiranju makro-ekonomskih mjera i politika. 

Potpredsjednik Simović je u uvodnom izlaganju istakao da Crna Gora ima pravo da bude zadovoljna sa učinjenim u suočavanju sa ovim izazovom. „Postigli smo postavljene ciljeve – očuvali smo naš zdravstveni sistem, „krivulju“ broja oboljelih maksimalno moguće ublažili i očuvali ukupnu stabilnost našeg društva. Ovo smo ostvarili, svjedoci ste, zahvaljujući odlučnim, pravovremenim i beskompromisnim mjerama, baziranim isključivo na zahtjevima i preporukama struke“, kazao je potpredsjednik. 

Potpredsjednik je istakao i da mjeseci pred nama neće biti ništa manje izazovni, jer je u najkraćem mogućem roku potrebno naći formulu koja će dugoročno odgovoriti na pitanje kako spriječiti mogući drugi talas epidemije i paralelno obezbjediti ponovni rast ekonomije, sačuvati radna mjesta i kvalitet života svih građana. 

Simović je ukazao da su brzina, znanje, efikasnost, odlučnost i prije svega konkretnost potrebni i ovoj fazi borbe protiv pandemije i njenih posljedica. „U kratkom roku moramo donijeti mjere i odluke koje će donositi rezultate na dugi rok“, kazao je potpredsjednik i dodao da implementacija dogovorenih aktivnosti mora započeti brzo kako bi se našim ekonomijama, našim preduzećima i svim našim građanima što više skratio period između izlaska iz karantina do ponovnog rasta prihoda i standarda.

Rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni kazala je da je svaka kriza ujedno i šansa za izgradnju boljeg društva. 

„Jasno je da se zdravstvena kriza transformiše u ozbiljnu socio-ekonomsku krizu i zato smo danas tu – da zajednički razmortimo efikasan odgovor na taj izazov. Podrška Sistema UN u Crnoj Gori biće zasnovana na Okviru Ujedinjenih nacija za neodložan socioekonomski odgovor na COVID-19 – strateškom dokmentu koji je nedavno predstavio Generalni sekretar UN kao mapu puta za podršku državama u socijalnom i ekonomskom oporavku“ kazala je Mekluni, dodajući da će taj plan oporavka zajednički realizovati timovi UN u 162 zemlje u sljedećih 12-18 mjeseci, pod vođstvom rezidentnih koordinatora UN i uz podršku i tehničko rukovođenje UNDP. 

Okvir UN za neodložan socioekonomski odgovor na COVID-19 baziran je na pet ključnih kolosjeka: 1. očuvanje zdravstvenih usluga i jačanje kapaciteta zdravstvenih sistema; 2. pomoć kroz socijalnu zaštitu i osnovne usluge; 3. očuvanje radnih mjesta, podrška malim i srednjim preduzećima, kao i radnicima/cama u neformalnom sektoru kroz programe ekonomskog oporavka; 4. usmjeravanje fiskalnih i finansijskih podsticaja kako bi mjere makroekonomske politike koristile najugroženijima, i jačanje multilateralnih i regionalnih mjera; 5. jačanje socijalne kohezije i ulaganje u razvoj otpornosti i sistema za reagovanje na nivou lokalnih zajednica.

U tom kontekstu, na sastanku je dogovorena zajednička koordinacija daljeg odgovora na socio-ekonomske posljedice epidemije, uz što širi konsenzus i uključenost međunarodnih organizacija, međunarodnih finsanijskih institucija kao i socijalnih partnera. 

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ujedinjene nacije u Crnoj Gori


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?