Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković: Pripadnici UP primijenili su zakonska sredstva da očuvaju red i mir, koji su bili ugroženi od nasilnih grupa i pojedinaca

Objavljeno: 27.05.2020. 22:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković je, u okviru Premijerskog sata, odgovarajući na pitanje Gorana Danilovića, predstavnika Posebnog kluba poslanika, ocijenio da su nezakonita okupljanja 12. i 13. maja ove godine u više gradova Crne Gore mogla da imaju nesagledive posljedice po zdravlje građana i naglasio da nije tačno da je on naredio zadržavanje sveštenika.

Izražavajući čuđenje postavljenim pitanjem i odnosom poslanika Danilovića u okolnostima borbe protiv pandemije izazvane virusom korona, predsjednik Marković je poručio: „Kao što sam rekao da Crna Gora garantuje slobode i prava svima podjednako, tako je obaveza Vlade da obezbijedi i da se slobode, prava i zdravlje drugih ne ugrožavaju od strane onih neodgovornih“, dodavši da ne smije i ne može biti razlika prilikom primjene medicinskih mjera koje su usmjerene na zaštitu javnog zdravlja i koje je podržalo čak 97 odsto crnogorskih građana.

„Predsjednik Vlade ne izdaje naređenja ko će biti uhapšen, niti koje će prevozno sredstvo biti korišćeno tom prilikom. To je posao tužilaštva i drugih institucija, i one ga rade po Ustavu i zakonu. Uzgred, nijesam mislio to da Vam kažem, tek sljedećeg dana, odnosno tačnije ujutro, sam dobio informaciju da je državni tužilac odredio zadržavanje jednom broju sveštenika. Otkud Vam informacija da sam ja to naredio? Dajte činjenice, da ne budem grub. To, jednostavno nije tačno!“ – istakao je Premijer i dodao da je toga i prethodnih dana više puta neposredno razgovarao sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim, brinući i o onome što će se desiti pod Ostrogom i da se desi na pravi način.

„Vi naravno takođe veoma dobro znate da su nezakonita okupljanja 12. i 13. maja ove godine u više gradova Crne Gore mogla da imaju nesagledive posljedice po zdravlje građana, kao i da je ustavna obaveza Vlade da čuva i brani nacionalne interese Crne Gore. A primarni nacionalni interes u tom trenutku bio je zaštita zdravlja našeg stanovništva. Svi smo svjedočili kršenju zakona i mjera koje je propisalo NKT, u vrijeme kada je opasnost od širenja korona virusa visila nad našim glavama“, poručio je predsjednik Marković.

Podsjećajući da su policajci u više navrata bili izloženi fizičkim napadima i da su mir i bezbjednost u našim gradovima bili ugroženi, da je tom prilikom veći broj pripadnika Uprave policije zadobio povrede, te da je to bio brutalan napad na službena lica u vršenju službene dužnosti, Premijer je zaključio: „Pripadnici Uprave policije primijenili su zakonska sredstva da očuvaju red i mir, koji su bili ugroženi od nasilnih grupa i pojedinaca. Jedan broj napadača je identifikovan i procesuiran. I to profesionalno, kao i mnogo puta do sad, na čemu policiji i ovom prilikom odajem priznanje“.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?