Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković: Rebalans budžeta će biti usmjeren na racionalizaciju troškova

Objavljeno: 28.05.2020. 00:42 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Rebalans budžeta, koji se očekuje krajem maja ili početkom juna, biće usmjeren na racionalizaciju troškova, a ušteđeni novac mora biti opredijeljen za obezbjeđenje zarada, penzija i socijale i naravno investicija i razvoja, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

On je, odgovarajući na pitanja novinara nakon Premijerskog sata, kazao da će troškove rezati gdje god budemo mogli, ne simbolično nego suštinski: „Kako bismo očuvali naše javne finansije, njihovu stabilnost jer virus slabi, epidemija jenjava ali nadolazi ekonomska kriza koja će biti teška i bolna i za vlast i za građane. Tom izazovu moramo odgovoriti na najbolji mogući način, a štednja novca je jedan od tih načina“.

Upitan da li se plaši da bi projekat ekonomskog državljanstva mogao biti ugrožen, premijer Marković je kazao da je sve ugroženo kada je ekonomija u pitanju. Program ekonomskog državljanstva, uprkos svemu, teče i ima više aplikacija ali i projekata, kao što su hoteli u Kolašinu, koji su počeli da se grade po ovom programu. Precizirao je i da je već 10-ak pasoša spremno, nakon što je prođena kompletna procedura i dobijene neophodne saglasnosti.

Komentarišući to što subvencije nijesu mogla dobiti preduzeća koja nijesu na Bijeloj listi, predsjednik Vlade je kazao da, bez obzira na to što je kriza, ne možemo davati subvencije onima koji ne ispunjavaju obaveze prema državi a to znači i prema zaposlenima: „Oko toga nema kompromisa“.

Podsjetio je da subvencije dobijaju kompanije koje zaposle nove radnike u punom iznosu minimalne zarade i poreza i doprinosa, što je linija obezbijeđena imajući u vidu da jedan broj firmi ima neprijavljene radnike.

Predsjednik Vlade je odgovorio i na pitanje vezano za nerasvjetljavanje ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića. Premijer Marković je kazao da kao predstavnik mora nositi odgovornost zbog toga što slučaj nije otkriven u cjelosti.

„Odgovornost u svakom slučaju postoji, ne lična nego funkcionalna i sistemska. I nastojaćemo da uradimo sve što možemo da se slučaj rasvijetli“, kazao je premijer i podsjetio da je u okviru Saveza za Evropu, u razgovoru sa predstavnicima „Dana“, dogovoreno da se zatraži ekspertska policijska i tužilačka podrška najrazvijenijih zemalja.

Upitan kada će se sjesti za pregovarački sto sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske, premijer je kazao da će za sto sjesti pregovarački ekspertski timovi i da je njegov stav da to bude što prije. Premijer je kazao da je dobio pismo mitropolita Amfilohija na tu temu, da je sa njim prošle nedjelje razgovarao telefonom.

„Rekao sam da, treba da nastavimo razgovore ali treba da ih vodimo u dobroj atmosferi i povjerenju. Razgovori se ne mogu voditi na principu ucjene“, kazao je premijer Marković i dodao da povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije tema za razgovor.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

FOTO i VIDEO:
https://flic.kr/s/aHsmNtv9gC

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?