Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada finansijski pomogla medijima u toku pandemije koronavirusa

Objavljeno: 14.06.2020. 15:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Vlada Crne Gore želi održivu medijsku zajednicu, nezavisnu uređivačku politiku medija, koji će informisati građane profesionalno i tačno, poštujući etičke norme i standarde. 

Razumijevajući tešku situaciju u kojoj su zbog pandemije koronavirusa bili crnogorski mediji, Vlada i resorno ministarstvo donijeli su niz odluka kako bi pomogli njihovu finansijsku održivost.

Čvrsto opredjeljenje Vlade da podrži medijski pluralizam, te podsticajan ambijent za rad medija, ogleda se i u zajedničkom radu na unapređenju zakonodavstva, ali i konkretnoj finansijskoj podršci koja je opredjeljivana nekoliko puta.

Tokom epidemije koronavitusa, obezbijeđena je direktna finansijska podrška od preko 310.000 eura, a dodatnih oko 300.000 eura je vrijednost obaveza za koje su mediji oslobođeni ili im je odgođeno plaćanje, a imali su i mogućnost odgađanja po osnovu poreza i doprinosa na 90 dana.

Vlada je obezbijedila i subvencije za zarade zaposlenim u medijima, koji su svrstani u kategoriju ugroženih djelatnosti. Obezbijeđena je i kreditna linija kod Investiciono-razvojnog fonda za kreditna sredstva u visini do 600.000 eura, a do sada su po tom osnovu zatražena sredstva u ukupnom iznosu od preko 1,6 miliona eura.

Mjere podrške usmjerene su bile na medije sa najvećim auditorijumom, koji svakog dana imaju informativni program. Podrška je opredijeljena i za sve štampane medije (Pobjeda, Vijesti, Dan, Dnevne novine), komercijalne televizijske emitere sa nacionalnom pokrivenošću (TV Vijesti, TV Prva, TV Nova M), portale sa najvećim brojem posjeta (Vijesti, CDM, Analitika, FOS, Antena M) kao i za 14 lokalnih javnih emitera.

Takođe, sigurnost i bezbjednost novinara je vrijednost kojoj smo posvećeni svakog dana, pa je novinarima i zaposlenima u medijima besplatna zaštitna oprema obezbijeđena za vrijeme epidemije koronavirusa u Crnoj Gori. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?