Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NKT: Crna Gora, odlučna u daljim koracima otvaranja uz zadržavanje epidemiološke stabilnosti, donosi nove mjere na relaksiranju ulaska stranaca

Objavljeno: 16.06.2020. 04:54 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na večerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, potvrdilo strateško opredjeljenje da odlučno nastavi da sprovodi politiku otvaranja Crne Gore uz zadržavanje epidemiološki stabilne situacije i paralelno preduzima sve mjere neophodne za očuvanje zdravlja građana Crne Gore, stranaca koji žive u našoj zemlji i turista.

U skladu sa potrebama naše turističke privrede i strateškim interesom države odlučeno je da politika otvaranja Crne Gore bude dopunjena novim kriterijumima koji će predložiti Institut za javno zdravlje, a NKT usvojiti najkasnije u petak, 19. juna, kako bi bio omogućen ulazak u Crnu Goru i stranim državljanima koji ne nose visok epidemiološki rizik.

NKT se upoznalo sa radnim dokumentom već formiranog Operativnog štaba za praćenje epidemiološke situacije u turističkoj sezoni sa ciljem potpune spremnosti svih državnih organa i turističke privrede za ulazak Crne Gore u novu fazu otvaranja uz istovremeno zadržavanje stabilne epidemiološke situacije. Zadaci Operativnog štaba su definisanje pravila, postupaka i monitoring ulaska u Crnu Goru, sprovođenje epidemiološkog nadzora i postupanje sa eventualno oboljelim gostima uključujuči i njihov i bezbjedan transport u matične države.

Štab, na čijem je čelu dr sci Sanja Medenica, epidemiolog Instituta za javno zdravlje, čine članovi: Prof dr Vesna Miranović, generalna direktorka Ministarstva zdravlja, Damir Davidović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Bojana Bošković, generalna direktorka Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta Ministarstva finansija; Sanja Marković, sekretarka Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore; Željka Radak Kukavičić, direktorka Nacionalne turističke organizacije; Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje; Uroš Andrijašević, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, dr sci Božidarka Rakočević, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje i Višnja Orban, šefica Sanitarne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove.

NKT je izrazilo zahvalnost Republici Sloveniji na današnjem otvaranju granice za državljane Crne Gore. Ovim činom je Slovenija – prijateljska i saveznička država – potvrdila da prepoznaje i priznaje uspjehe koje je Crna Gora ostvarila u borbi protiv epidemije COVID 19 – zaključeno je na sjednici uz konstataciju da je odluka Slovenije rezultat i kvalitetne profesionalne komunikacije zdravstvenih vlasti dviju država.

Na sjednici su analizirani protivzakoniti skupovi održani juče u više crnogorskih gradova.

NKT još jednom poziva sve nadležne organe da bez zadrške i kolebanja redovno preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti i sprovode zakone.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmNRmnCU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?