Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović: Ohrabrujući trend interesovanja mladih za pčelarstvo

Objavljeno: 17.06.2020. 19:00 Autor: MPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, u Kući meda u Danilovgradu, danas je svečano uručio rješenja o podršci mladim pčelarima iz svih krajeva Crne Gore, koji su ostvarili podršku kroz javni poziv iz Agrobudžeta za 2020. godinu. 

Kao rezultat Javnog poziva za dodjelu podrške mladim pčelarima početnicima za 2020. godinu, 83 mlada pčelara iz 16 opština ostvarilo je podršku za nabavku po pet košnica sa formiranim pčelinjim rojevima. 

Potpredsjednik Simović podsjetio je da se program podrške mladim pčelarima početnicima uspješno realizuje godinama i izrazio zadovoljstvo što danas vidi nova lica, mlade ljude, koji su odlučili da uđu u svijet pčelarstva. „Tu smo da ih podržimo i pomognemo da otpočnu svoj pčelarski put i postanu uspješni pčelari“, poručio je Simović.

On je kazao da interesovanje za pčelarstvo u Crnoj Gori iz godine u godinu raste, a broj pčelara i pčelinjih društava se povećava. Zahvaljujući ovoj mjeri podrške porodica crnogorskih pčelara, kako je naveo, danas je bogatija za 83 mlada pčelara i 415 oformljenih pčelinjih zajednica. 

U prethodne četiri godine kroz ovu mjeru, kako je naveo, podržano je 394 mlada pčelara za nabavku 1.538 pčelinjih društava. 

„Rezultati koje postižu, njihova posvećenost, spremnost da uče i unapređuju svoju proizvodnju, potvrda su vrijednosti opredjeljenja da se bave ovom djelatnošću“, ocijenio je Simović.
 MPRR   MPRR
Nabavljena i mašina za ugostiteljsko pakovanje meda

Drugi važan razlog zadovoljstva u ovom trenutku je, kako je istakao Simović, jeste nabavka mašine za ugostiteljsko pakovanje meda, u prepoznatljivim malim ambalažama, čija se instalacija očekuje narednih dana. 

„Cilj je da med koji se pakuje u kontrolisanim uslovima u Kući meda bude reprezentativan proizvod, ne samo u pogledu kvaliteta, već i u pogledu ambalaže i obilježavanja. Na ovaj način crnogorskim pčelarima omogućili smo siguran plasman svojih proizvoda, a potrošačima i našim turistima da konzumiraju najkvalitetniji crnogorski med“, kazao je Simović.

On je poručio da će se nastaviti i sa školom pčelarstva, koju uskoro završava prva generacija od 28 polaznika, te da će konkurs za upis nove generacije biti na jesen. Takođe, najavio je da će se organizovati i studijska posjeta nekoj od  evropskih zemalja, kada se zbog pandemije steknu uslovi za to.

MPRRPodrška pčelarstvu sve izdašnija

Simović je naglasio da se podrška kroz Agrobudžet pčelarstvu iz godine u godinu povećava, da je ove godine opredijeljeno oko 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu - 400.000,00 eura.

„Postigli smo dosta, ali znamo da imamo još dosta toga da uradimo. Očekujem svakako da se nastavi dobra saradnja Ministarstva sa pčelarima i udruženjima, na čelu sa Savezom, i da zajedno, uz predani rad, snažimo sektor pčelarstva“, istakao je Simović i poželio srećan početak mladim pčelarima dobitnicima ovogodišnje podrške, sa željom da pred njima budu medne godine i da imaju puno uspjeha u radu. 

Kovačević: Opredijelićemo još značajniju podršku poljoprivredi i sa lokalnog nivoa  

U ime domaćina, Opštine Danilovgrad, predsjednica Zorica Kovačević zahvalila se Ministarstvu i potpredsjedniku Simoviću na doprinosu da iz godine u godinu raste broj novih mladih pčelara, pa i u opštini Danilovgrad. Takođe, pohvalila je i izdašnu podršku koju daje Vlada preko resornog ministarstva za sve sektore poljoprivrede, a što na području Danilovgrada ima značajne efekte po rast broja proizvođača i preduzetnika koji imaju ozbiljnu prozvodnju i zapošljavaju značajan broj ljudi. 

Ističući da je, i pored pandemije i izazova sa kojima smo se svi suočili, zadovoljstvo što poljoprivredna proizvodnja nije zaustavljena i podsjetila na značaj mjera koje su u pravcu ublažavanja posljedica pandemije realizovali i Opština i Vlada. Kovačević je podsjetila na odluku lokalne uprave da oslobodi proizvođače sa teritorije ove opštine poreza do kraja godine. „Uz poseban paket mjera Vlade za poljoprivredu, činimo napore da podrška u narednom periodu bude još izdašnija“, poručila je Kovačević, dodajući da je poseban program podrške, u okviru lokalnog agrobudžeta od 250.000 eura, namijenjen upravo mladim pčelarima.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić poželio je dobrodošlicu mladim pčelarima u jednu veliku pčelarsku porodicu, koja se konstantno uvećava i predstavlja jednu veoma ozbiljnu granu poljoprivrede u Crnoj Gori. „O ovome svjedoče mnogi pčelarski projekti koji se realizuju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ostalim državnim institucijama, koji stvaraju nove ideje i nove prilike za razvoj a posebno mladim generacijama“, kazao je Miljanić. On je kazao da je pčelarstvo djelatnost koja nudi mnogo toga, „to je poziv koji stvara veliku strast i razvija veliku privrženost poslu kojim se bavite“, poručio je Miljanić.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?