Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Vlada se dosljedno zalaže za punu afirmaciju manjina, to je stalni zadatak i privilegija našeg društva

Objavljeno: 24.06.2020. 20:37 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je na Premijerskom satu da se Vlada dosljedno zalaže za punu afirmaciju manjina, da su institucije garant uživanja manjinskih prava utvrđenih Ustavom i zakonima te da je u mandatu ove Vlade ostvaren vidan napredak u razvoju i donošenju savremenog zakonodavnog i institucionalnog sistema za ostvarivanje, zaštitu i unapređenje prava manjina i drugih manjinskih nacionalnih zajednica te da su povećanja izdvajanja za manjine.

„Društvo je jako, onoliko koliko je snažna veza među svim njegovim djelovima i vrijednostima. To je ideal kome teži svaka demokratska i prosperitetna zajednica. Polazeći od iste osnove, da bez obzira na razlike jedni drugima budemo oslonac obnovili smo državnu nezavisnost i sačuvali vjekovni sklad različitih nacija i vjera koje žive u našoj zemlji. To nas pak, ne oslobađa, već obavezuje da snažimo kariku multikulturalizma i multikonfesionalizma – jer smo gradeći neraskidive veze među svim narodima na ovom prostoru, odolijevali svakoj nevolji i svakom nevremenu. A samo takvi, bićemo i svakom dobru naredni. Iako je Crna Gora primjer suživota i sklada, i država u kojoj su manjinski narodi svaki put, bezrezervno i u vrijeme velikih izazova, potvrdili privrženost našoj Državi – treba da razgovaramo o mogućnostima unapređenja uslova za još snažnije ostvarivanje prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, definisanih članom 79 Ustava“ – kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba koalicije „Shqiptaret te vendosur – Albanci odlučno” – Forca, DUA i AA i Hrvatske građanske inicijative.

Premijer je podsjetio da je značajno unaprijeđeno funkcionisanje Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, kao i Savjeta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. „Jednom riječju – ojačali smo sve tri institucije i obezbijedili im samostalnost i nezavisnost“ – kazao je Premijer.

Predsjednik Vlade je dodao da je paralelno, kroz izmjene i dopune pomenutog Zakona, u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica čine većinu ili 5 % stanovništva, definisano da u službenoj upotrebi bude i jezik tih manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, a što su pozdravila i nadležna tijela Savjeta Evrope.

„Krajem 2019. godine donijet je i Zakon o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, kojim se uređuje ovo važno pitanje po mjeri potreba svih građana koji žive u Crnoj Gori. Funkcionalna nezavisnost trebala je biti ojačana i finansijskom sposobnošću i potencijalom institucija koje se bave afirmacijom manjinskih naroda, što smo i učinili. Zato se budžetom Crne Gore za funkcionisanje Fonda opredjeljuje najmanje 0.15% od tekućeg budžeta, a samo u mandatu ove Vlade za finansiranje projekata Fond je raspodijelio skoro 4 miliona eura, dok je u tekućoj godini za podršku projektima raspodjeljeno više od milion eura. Takođe, za funkcionisanje i realizaciju programskih sadržaja albanskog, bošnjačkog, muslimanskog, hrvatskog, srpskog i romskog savjeta obezbjeđuju se budžetska sredstva koja su od 2018. godine udvostručena u odnosu na prethodni period, i ukupno iznose 600.000 eura, odnosno 100.000 eura za svaki manjinski savjet na godišnjem nivou. Dodatno, za rad Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina opredijeljen je budžet koji na godišnjem nivou iznosi oko 300.000 eura, i njegov zadatak je promocija i zaštita manjinskih prava, podsticanje očuvanja, razvoja i izražavanja kulture manjinskih naroda. Treba napomenuti da je za posljednje tri godine Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u pet prioritetnih oblasti opredijelilo preko 3,5 miliona eura za projekte nevladinih organizacija, od čega više od milion eura za unapređenje, zaštitu i promovisanje manjinskih prava. Poslednje, ali ne i najmanje važno - Vlada je u ovom mandatu donijela i Strategiju manjinske politke 2019-2023, kao dokument kojim su definisane mjere za dalje unapređenje položaja manjina u Crnoj Gori“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je kazao da je unapređenje i zaštita prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica stalni zadatak na planu očuvanja i razvijanja njihove kulture i posebnosti. „I ne samo zadatak, već privilegija našeg društva koju moramo da njegujemo. Riječju – amanet koji ostavljamo budućim generacijama“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmP33cJm

VIDEO: https://youtu.be/O7bhAJwDGK4
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?