Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković: Treći paket ekonomskih mjera da smanji uvoznu zavisnost; za situaciju u Budvi krivi Demokrate i DF

Objavljeno: 24.06.2020. 22:51 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da se usvajanje trećeg paketa ekonomskih mjera očekuje ubrzo nakon usvajanja rebalansa budžeta u Skupštini, možda krajem juna, te da će on biti usmjeren na smanjenje uvozne zavisnosti naše države.

„Treći paket mjera neće imati u osnovi socijalni aspekt i subvencioniranje, već obezbjeđivanje sredstava za likvidnost i obrtna sredstva. Dakle, i turističkoj privredi ali i drugoj privredi. I naravno sadržavaće mjere za investicije i razvoj, odnosno pokretanje proizvodnje u onim oblastima gdje smo uvozno zavisni“, kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na novinarska pitanja nakon Premijerskog sata.

Precizirao je da se to odnosi na poljoprivredu, industriju, građevinarstvo, preradu kamena i ruda. Osim mjera za smanjenje uvozne zavisnosti, ovaj paket mjera će sadržati i projekte koji će umanjiti pogođenost finansija i ekonomije u slučaju krize u turizmu.

Upitan da prokomentariše turizam, premijer Marković je kazao da nije optimista jer se situacija sa virusom komplikuje.

„To znači da turistička privreda ne može imati velika očekivanja“, rekao je predsjednik Marković i istakao da ćemo se posebno fokusirati da očuvamo supstancu turističke privrede.

Napominjući da su za turizam i ugostiteljstvo odobrene subvencije i za jun, Premijer je kazao da turisti nijesu zainteresovani za putovanja iako Crna Gora ima otvorene granice sa 133 zemlje.

Na pitanje o aktuelnoj situaciji u Budvi, predsjednik Marković je kazao da to ne znači da je država slaba već tolerantna. Ocijenio je da su za stanje u Budvi odgovorni Demokrate i DF jer ne žele na demokratski način da predaju vlast većini koja je formirana.

„Država trenutno daje šansu razumu u Budvi, a ukoliko ga ne bude država će stvar riješiti za 15 minuta“, poručio je premijer Marković i dodao da je tamo po srijedi političko nasilje.

Kazao je da odluka o promjeni vlasti u Budvi nije odluka DPS-a, već da je formirana nova odbornička većina te da odbornici koji su davali većinu Demokratama i DF-u jednostavno nijesu bili zadovoljni njima i željeli su da smijene vlast.

„Kada su davali većinu Demokratama i DF-u sve je bilo u redu. Kada ti isti odbornici daju većinu DPS-u, onda je to korupcija i onda je to nezakonito. I onda želite na silu da zadržite vlast. To znači kada bi oni bili na vlasti na lokalnom i na državnom nivou – nikada više sa nje ne bi otišli. Vjerujem da bi predložili da se mijenjaju zakoni i da nema izbora. Jer je dovoljno što su oni na vlasti. Prema tome zakon mora biti jednak za sve“, kazao je premijer Marković.

On je kritikovao odnos komunalaca, vatrogasaca i neovlašćenih građana u Budvi prema odbornicima nove većine na koje su maltretirali i istjerivali.

„Kad su oni ušli tamo uveli su komunalce, vatrogasce, neovlašćene građane... To je bilo u redu, a sada je problem što aktuelna vlast traži asisteniciju policije da im se obezbijedi normalan rad“, rekao je premijer Marković i istakao da će u Budvi važiti zakoni ove države.

Kazao je da je nova lokalna vlast morala provjeriti da li je nešto iz opštinskih prostorija otuđeno, te da li je dokumentacija sačuvana: „O tome odlučuje lokalna vlast, ne odlučuje Predsjednik države i predsjednik Vlade“.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?