Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NKT: Vrijeme je potvrdilo naše ispravne odluke, dalje otvaranje biće usklađeno sa odlukama EU

Objavljeno: 29.06.2020. 03:13 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, konstatovalo da su sve mjere ovog tijela i aktivnosti nadležnih organa doprinijele visokim nivoom zaštite zdravlja i životâ građana.

„Nacionalno koordinaciono tijelo je profesionalno i nepristrasno analiziralo epidemiološke podatke koji su stizali iz pojedinih država i dosljedno donosilo odluke sa ciljem zaštite zdravlja i životâ građana Crne Gore i stranaca u našoj zemlji. Putevi importacije koronavirusa u našu zemlju usljed neodgovornosti pojedinaca i razvoj epidemiološke situacije u državama regiona potvrdili su da smo i ovog puta donijeli ispravne odluke u interesu građana Crne Gore i javnog zdravlja“ – konstatovano je na sjednici.

Sa žaljenjem je primljena vijest da su dvije osobe inficirane koronavirusom danas preminule, a da se za treću preminulu osobu čekaju rezultati testa na koronavirus. Nacionalno koordinaciono tijelo je izrazilo saučešće porodicama preminulih i konstatovalo da danak uzima virus koji je u našu zemlju nedavno importovan iz regiona.

U okviru analize epidemiološke situacije u Crnoj Gori NKT je informisano da je broj testiranja na koronavirus u odnosu na broj stanovnika u našoj zemlji među najvišima u regionu i u skladu sa najvišim evropskim standardima. Data je puna podrška Institutu za javno zdravlje da nastavi visoku stopu testiranja.

Potvrđujući i na ovom planu strateško opredjeljenje Crne Gore da kao vodeća država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji poštuje, slijedi i primjenjuje evropska pravila i principe Nacionalno koordinaciono tijelo je odlučilo da dalju politiku otvaranja granica, što je izvjesna potreba naše ekonomije, uskladi sa politikom i odlukama Evropske unije čim one budu konačne i saopštene.

Analizirajući pojedine dnevnopolitičke pojave u javnom prostoru NKT podsjeća da je uspjeh u prvoj fazi odgovora na koronavirus rezultat ukupnog zajedništva, solidarnosti i discipline, što je više puta saopštavano javnosti.

„Isticanje razlika, pojave spiskova kojima svjedočimo i raznih prebrojavanja nijesu put za uspjeh nego put za neuspjeh. To je svakom jasno“ – konstatovalo je NKT uz poruku i poziv da treba da nastavimo svi zajedno da odgovorno čuvamo zdravlje i živote svih naših građana i da zajedno sačuvamo našu ekonomsku supstancu. Moramo i sada biti solidarni i združeni jer je to uslov za uspjeh cijelog društva.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?