Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NKT: Rigorozno sankcionisanje kršenja mjerâ, posebne mjere u Gusinju i Beranama

Objavljeno: 03.07.2020. 02:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, analiziralo epidemiološku situaciju u Crnoj Gori osvrnuvši se i na značajno usložnjavanje epidemiološke situacije u državama okruženja čime dodatno raste rizik i po našu zemlju.

Odlučeno je da budu donijete nove mjere sa ciljem sprečavanja daljeg širenja koronavirusa te da nadležni organi rigorozno prekršajno sankcionišu kršenje mjerâ čim se za to budu stekli normativni uslovi.

Pojačane kontrole, rigorozno prekršajno kažnjavanje kršenja mjera

Uprava za inspekcijske poslove će uz asistenciju Uprave policije, odlučeno je, početi već večeras, čim stupi na snagu Zakon o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, da rigorozno novčano kažnjava svako kršenje naredbi o sprečavanju širenja koronavirusa. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti s tim u vezi podsjeća na važeće mjere i poziva sva pravna i fizička lica na njihovo poštovanje. Ukazano je da je sa epidemiološke tačke gledišta posebno važno poštovanje mjera nošenja zaštitne maske i poštovanja distance. Uočeno je da se odgovarajuće naredbe ne poštuju u dovoljnoj mjeri naročito u prodajnim objektima, vozilima javnog prevoza i u ugostiteljskim objektima.

U Gusinju nove mjere kao u Rožajama, u Beranama kao u Bijelom Polju

Zbog povećanja broja aktivnih slučajeva u Sjevernom regionu NKT je dalo saglasnost da, pored opštih mjera koje važe za cijelu teritoriju Crne Gore, u opštini Gusinje budu uvedene posebne privremene mjere zaštite od koronavirusa kakve su prošle sedmice uvedene u opštini Rožaje, a u opštini Berane posebne mjere kakve su uvedene u Bijelom Polju.

U opštini Gusinje uvode se od večeras u 24:00 privremene mjere zabrane svim stanovnicima opštine napuštanja objekta stanovanja od 18:00 do 05:00 narednog dana; zabrane rada ugostiteljskih objekata i zabrane međuopštinskog javnog i putničkog saobraćaja iz opštine i ka opštini osim hitnih slučajeva i redovnih radnih aktivnosti.

U opštinama Gusinje i Berane od večeras u 24:00 su na snazi privremene mjere sprečavanja širenja koronavirusa:

1. Zabranjena su okupljanja u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, kulturno-umjetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije);

2. Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana;

3. Primanje saučešća i obavljane sahrana preminulih isključivo u krugu uže porodice;

4. Zabranjen je prevoz u putničkom motornom vozilu više od dva odrasla lica u isto vrijeme, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i lica koja obavljaju redovne radne zadatke;

5. Zabranjeno je kretanje i zadržavanje više od dva lica na otvorenom javnom mjestu, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i lica koja obavljaju redovne radne zadatke;

6. Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom javnom mjestu. Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja;

7. Zabranjena su okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva; i

8. Prekida se vaspitno-obrazovni rad u ustanovama koje obavljaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Danas donijete privremene mjere za opštinu Gusinje primjenjivaće se sedam dana od dana donošenja, kada će biti analizirani efekti mjere. U zavisnosti od rezultata analize biće odlučeno da li će primjena mjera biti produžena.

Preporučuje se rad od kuće kad god je to moguće

Državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednim društvima, javnim ustanovama i drugim pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima preporučeno je da za radna mjesta za koje proces rada to dozvoljava uspostave mehanizme obavljanje poslova iz okvira svoje nadležnosti odnosno djelatnosti od kuće.

Pri tome, treba da odrede radna mjesta za koja je moguće obavljanje rada od kuće i lica koja obavljaju te poslove koja zbog zdravstvenog stanja i drugih okolnosti ne bi smjela biti izložena riziku od obolijevanja, način komunikacije zaposlenih koji obavljaju poslove od kuće, način za održavanje sastanaka koji je u funkciji vršenja poslova iz okvira nadležnosti I djelatnosti (telefonski, online i dr.).

NKT spremno za razgovor sa NVO o mjerama za održavanje izbora

Nacionalno koordinaciono tijelo je razmotrilo inicijativu Centra za demokratsku tranziciju (CDT) u kojoj ova nevladina organizacija traži da NKT organizuje konsultacije sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama koje se bave izbornim procesom kako bi bila razmotrena pravila i smjernice za održavanje predstojećih izbora u uslovima koronavirusa.

Na sjednici je ocijenjeno da će razgovori na ovu temu biti korisni i potrebni za stvaranje pretpostavki za sigurno i bezbjedno održavanje predstojećih izbora.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?