Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković o posjeti Briselu: uspješna posjeta, EU priprema za jesen vrijedan ekonomski paket pomoći državama Zapadnog Balkana

Objavljeno: 14.07.2020. 13:32 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je uspješnom jučerašnju posjetu Briselu i razgovore na visokim zvaničnicima Evropske unije.

„Evropska perspektiva Crne Gore je sasvim izvjesna. Poslate su snažne poruke o toj perspektivi i o očekivanjima da će Crna Gora snažno nastaviti svoju evropsku integraciju, da će odgovoriti na ono što su trenutni izazovi i potrebe u tom procesu prije svega na polju jačanja vladavine prava koja uključuje dalju reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije i naravno pitanje medijskih sloboda. I puno smo razgovarali o tome kako da ne samo Crnoj Gori nego cijelom Zapadnom Balkanu se obezbijedi izvjesna ekonomska perspektiva posebno u kontekstu posljedica koje je izazvao koronavirus“ – kazao je predsjednik Vlade na kraju posjete Televiziji Crne Gore.

Premijer Marković je razgovarao sa predsjednicima Evropskog savjeta Šarlom Mišelom o narednoj, najizazovnijoj fazi pristupnih pregovora.

Predsjednik Mišel je čestitao Crnoj Gori na otvaranju posljednjeg pregovaračkog poglavlja konstatujući da je naša zemlja lider u procesu pristupanja. Predsjednik Evropskog savjeta je rekao da Crna Gora može računati na pomoć i podršku Unije i dodao da EU ima jasan interes za stabilnost i napredak Crne Gore. 

Na sastanku sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, predsjednik Marković je istakao da Gora cijeni to što je EP spreman da posmatra predstojeće izbore. Mi ćemo učiniti sve da oni budu održani na bezbjedan način po zdravlje građana. Aktivni Parlament igra ključnu ulogu u evropskom procesu.

Premijer Marković i potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik za vanjsku politiku Evropske unije Žozef Borelj podvukli su strateški značaj koji naš region ima za EU. Rješavanje otvorenih pitanja za Zapadni Balkan je garant njegovog dugoročnog ekonomskog razvoja i stabilnosti i preduslov dinamične integracije u Uniju. I na ovom sastanku konstatovan je odličan napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

Komesar za proširenje i evropsku susjedsku politiku Oliver Varhelji je na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore je pozdravio odluku naše zemlje da prihvati novu metodologiju pregovora. Sada je ključno dalje jačanje rezultata u poglavljima 23 i 24 u cilju ispunjavanja privremenih i dobijanju završnih mjerila.

Konstatovano je da će investicioni plan za Zapadni Balkan, koji EU priprema za jesen, imati veliki značaj u razvoju regiona i oporavku ekonomije od posljedica pandemije koronavirusa.

Premijer Duško Marković je izjavio na kraju posjete institucijama Evropske unije da priprema ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan ohrabruje.

„On će biti vrijedan više desetina milijardi eura. Crna Gora je pozvana da ponudi svoje projekte koji se tiču infrastrukture, u energetici, saobraćaju, digitalnoj ekonomiji, obnovljivim izvorima energije. Mi smo u prilici da takve projekte imamo na jedinstvenoj investicionoj listi i brzo ih ponudimo Evropskoj komisiji. Vjerujem da će oni biti pozitivno ocijenjeni i da ćemo dobiti neophodna sredstva“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na kraju posjete institucijama Evropske unije.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?