Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ugovorena i druga faza uređenja Đalovića pećine vrijedna 2.6 miliona eura

Objavljeno: 18.07.2020. 16:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Vlada Crne Gore izdvojiće 2,6 miliona eura za realizaciju druge faze uređenja unutrašnjosti Đalovića pećine sa pratećim objektima na ulazu, za koju su danas ugovor potpisali Uprava javnih radova i najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabavke, podgoričko preduzeće „Permonte“.

Izvođač se obavezao da radove završi u roku od 365 dana od uvođenja u posao. Radovi obuhvataju montažu namjenskih staza i postavljanje specijalnog osvjetljenja, kako bi unutrašnjost pećine bila dostupna turistima, uz istovremeno očuvanje njenih izuzetnih prirodnih vrijednosti i ukrasa. Takođe, planirani objekti predstavljaju izlaznu stanicu žičare, sa koje će posjetioci posebnom stazom ulaziti u pećinu. 

Prva faza uređenja pećine i izgradnje servisnih objekata ispred nje krajem marta ugovorena je sa kompanijom „Novi Volvoks“, a vrijednost tog dijela posla je dva miliona eura.

Turistička valorizacija Đalovića pećine predstavlja jedan od najvrednijih projekata Vlade Crne Gore, koji će u potpunosti izmijeniti ovaj dio bjelopoljske opštine i učiniti ga prepoznatljivim u regionu i Evropi. Ugovorena vrijednost svih radova iznosi oko 23 miliona eura.

U toku su asfaltiranje i drugi završni radovi na oko 5,7 kilometara dugom putu Bistrica-manastir Podvrh, kao i izgradnja žičare do Đalovića pećine. Za potrebe kompleksa izgrađena je nova trafostanica u vrijednosti od 1,2 miliona eura, sa kompletnom pratećom elektroinfrastrukturom.

Započeta je i izgradnja novog mosta na Bistrici, kao dio rekonstrukcije dionice od Gubavča do Bistrice, a ugovorena je i izrada tehničke dokumentacije i izgradnja centra za posjetioce na obali Bistrice.

Realizacija ovog kapitalnog projekta omogućiće otvaranje novih radnih mjesta i dati snažan podsticaj privrednom razvoju čitavog sjevernog regiona. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Autor fotografija: Stefan Vukićević
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?