Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović razgovarao sa novim šefom Kancelarije UNICEF-a u CG Santanderom: Ne dozvoliti da negativne efekte pandemije Covid-19 osjete djeca

Objavljeno: 20.07.2020. 18:28 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, mr Milutin Simović, primio je danas novoizabranog šefa Kancelarije UNICEF u Crnoj Gori, Huana Santandera

Potpredsjednik je Santanderu čestitao imenovanje i poželio mu dobrodošlicu u Crnu Goru, uz istaknuto zadovoljstvo činjenicom da Santander ima bogato iskustvo i ostvarenu profesionalnu karijeru unutar sistema UNICEF, prethodno dokazanu u brojnim misijama, što će sigurno doprinijeti daljem unapređenju inače dobrog odnosa i partnerstva Vlade Crne Gore i UNICEF.

„Svako vrijeme nosi svoje breme“, kazao je potpredsjednik Simović, „a u ovom vremenu se suočavamo sa izazovom na globalnom nivou, koje je posljedica pandemije COVID 19, u kojem moramo braniti tekovine našeg prethodnog zajedničkog rada i ne dozvoliti da negativne efekte zdravstvene i socio-ekonomske krize osjete djeca“. 

Potpredsjednik je istakao da svi planirani projekti traže zajedničku akciju, na nacionalnom nivou, unutar cjelokupnog sistema Ujedinjenih nacija, UNICEF-a i Evropske unije. „Bićemo uspješni onoliko koliko to partnerstvo bude široko i čvrsto“, dodao je Simović. 

Potpredsjednik je zahvalio Kancelariji UNICEF u Crnoj Gori na aktivnostima i doprinosu u borbi protiv posljedica krize izazvane epidemijom COVID-19 u Crnoj Gori. 

„Naši prioriteti moraju ostati zdravlje, ishrana, obrazovanje, prava i rani razvoj djece“, naglasio je Simović i potvrdio spremnost Vlade i njegovu lično da se uključi u sve inicijative i projekte UNICEF-a kojima će se realizovati ciljevi na nacionalnom i globalnom planu i obezbjediti srećno i bezbrižno djetinjstvo svakom djetetu.
 
Huan Santander je identifikovao siromaštvo djece i rani razvoj kao dva prioriteta na kojima će UNICEF najviše raditi u narednom periodu, ističući pri tome da siromaštvo ne znači samo nedostatak prihoda, već nedostatak mogućnosti da svako dijete ostvari sva svoja prava i potencijale.

“Kriza izazvana koronavirusom učinila je siromaštvo djece još većim izazovom kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori. Iskorjenjivanje siromaštva djece još od ranog djetinjstva biće prioritet UNICEF-a u narednom periodu. To će uključiti pružanje podrške Crnoj Gori da se još intenzivnije bavi javnim budžetiranjem za ostvarivanje prava djeteta u skladu sa preporukama Komiteta Ujedinjenih nacija za prava djeteta. Konačno, UNICEF će takođe pružati pomoć Crnoj Gori da podiže generacije djece i mladih ljudi koji prihvataju i slave različitosti, poštuju jedni druge i sve probleme rješavaju kroz dijalog“, poručio je Santander.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?