Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa koordinatorkom Mekluni: UN podržavaju napredak Crne Gore

Objavljeno: 21.07.2020. 18:10 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je u oproštajnu posjetu rezidentnu koordinarku Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Fionu Mekluni i zahvalio joj na doprinosu jačanju ukupnih kapaciteta naše države i socijalne kohezije.

„UN je u kontinuitetu davao punu podršku Crnoj Gori, njenoj demokratizaciji i jačanju institucija kroz ostvarivanje ciljeva sačinjenih u Integrisanom programu 2017-2021. godina. U implementaciji ovog programa učestvovalo je pet rezidentnih i sedam nerezidentnih agencija UN“, kazao je premijer Marković konstatujući lični doprinos Mekluni u jačanju saradnje i ostvarivanju rezultata.

Premijer Marković je zahvalio cijelom sistemu Ujedinjenih nacija na efikasnoj i pravovremenoj pomoći u borbi protiv koronavirusa. Aktivnosti UN, sprovedene zajedno sa EU, pomogle su Crnoj Gori da dobije značajnu zdravstvenu opremu i da adekvatno odgovori na izazove.

„Naš zdravstveni sistem je, i u drugom talasu koronavirusa, vitalan i spreman da se izbori sa posljedicama epidemije“, kazao je premijer Marković.

On je ukazao da je Crna Gora postigla ogroman napredak od obnove nezavisnosti, postajući punopravna članica NATO-a i ostvarivši značajan napredak na putu ka EU. Obaveze iz pregovora za EU u oblasti zaštite životne sredine kompatibilna su sa ciljevima iz UN Agende 2030 što će omogućiti Crnoj Gori ubrzan napredak u ovoj oblasti.

“Crna Gora je veoma aktivna članica sistema Ujedinjenih nacija”, kazala je Mekluni i zahvalila predsjedniku Vlade na konstruktivnom doprinosu zemlje u promovisanju temeljnih vrijednosti ove organizacije.

Mekluni je posebno istakla efikasan odgovor Crne Gore na COVID-19 u pravcu zaštite zdravlja građana, očuvanja ekonomske baze kao i stvaranje uslova za brz oporavak.

“Veoma sam ponosna na saradnju sistema UN sa Vladom Crne Gore u odgovoru na pandemiju. U vrijeme kada se država suočava sa nezapamćenom krizom, tim Ujedinjenih nacija u zemlji u kratkom roku je mobilisao svoje resurse i preusmjerio svoje kapacitete na pružanje podrške zemlji u odgovoru na pandemiju. Crna Gora može računati na nastavak podrške sistema UN zasnovane na Planu za hitni socioekonomski odgovor na posljedice pandemije koji obuhvata pet prioritetnih oblasti saradnje: zdravstvo, socijalnu zaštitu, očuvanje ekonomije, oporavak makroekonomskog okvira i jačanje otpornosti lokalnih zajednica”, kazala je Mekluni, ističući da su ranjive grupe u fokusu podrške UN u suočavanju sa posljedicama pandemije.

Rezidentna koordinatorka UN poželjela je predsjedniku Vlade uspješan nastavak sprovođenja evropske agende i iskazala očekivanje za daljim intenziviranjem aktivnosti na realizaciji Agende 2030, uz nadu da će na tom putu Crna Gora nastaviti rad na jačanju održivog razvoja i zaštiti ljudskih prava.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?