Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković, Premijerski sat: Uspjeli smo da očuvamo likvidnost budžeta i u izuzetno negativnim uslovima pandemije koronavirusa

Objavljeno: 22.07.2020. 21:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je danas na Premijerskom satu da je Vlada u protekle tri godine stvorila stabilan finansijski sistem, koji je izdržao nepredviđeni pritisak izazvan pandemijom koronavirusa i da je i u izuzetno nepovoljnim uslovinma pandemoje očuvana likvidnost budžeta.

„Likvidnost Budžeta očuvana je i u izuzetno negativnim ekonomskim okolnostima, a da su pritom sve obaveze Države redovno servisirane, uz očuvanje nivoa zarada, penzija i socijalnih davanja, kao i nastavak realizacije kapitalnih projekata. … Fokus ekonomske politike u narednom periodu biće usmjeren na ekonomski oporavak odnosno vraćanje pozitivnog trenda koji je karakterisao ekonomiju prije izbijanja pandemije, te stvaranja uslova za dugoročni rast i razvoj. Polazeći od projektovanih vrijednosti prihoda i javne potrošnje, nakon negativnog budžetskog salda u 2020. godini, očekujemo nagli pad deficita već u 2021. godini što pokazuje da je negativan rezultat, prije svega, uslovljen vanrednim ekonomskim prilikama uzrokovanim pandemijom, te se u 2022. godini očekuje ostvarivanje deficita ispod 2% BDP-a. Ostvarenju ovog cilja prići će se kroz stvaranje uslova za širenje ekonomske baze, širenje fiskalnog potencijala, te nastavak i nova ulaganja u strateški značajne grane privrede kako bi se osnažila proizvodnja i realna ekonomija, i supstituisao jedan dio uvoza.Kao što sam i već rekao, tim ciljevima namijenjen je već pripremljeni treći paket ekonomskih mjera, oslonjen na kvalitetniju i povoljnu kreditnu podršku i korišćenje donatorskih sredstava“ – kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije Albanci odlučno i Hrvatske građanske inicijative o planovima Vlade za isplatu zarada, penzija i socijalnih davanja u kontekstu pandemije koronavirusa.

Premijer je podsjetio na rezultate Vlade u prethodnim godinama rekavši da je to dobra baza i uslov za povećanje standarda života građana.

„Rezultati ostvareni u prethodnom periodu ukazuju na uspostavljanje pozitivnog trenda kada je u pitanju ekonomski razvoj Crne Gore, čemu u prilog govore ostvareni rezultati: U proteklom trogodišnjem periodu, realni rast iznosio je 4,4%, što crnogorsku ekonomiju svrstava u vrh liste zemalja regiona Zapadnog Balkana; Broj zaposlenih u 2019. godini iznosio je gotovo 204 hiljade što je za preko 13 hiljada zaposlenih više u odnosu na 2018. godinu; Sprovedenom fiskalnom konsolidacijom budžetski deficit smanjen je sa 5,8% BDP-a u 2017. godini na 2,9% BDP-a u 2019. godini, uz ostvarenje suficita tekuće potrošnje u svim godinama, dakle u sve tri godine; Kroz Kapitalni budžet realizovani su projekti u vrijednosti od skoro 1 milijardu eura u periodu 2017-2020. godine; Izvorni prihodi budžeta od početka fiskalne konsolidacije zaključno sa krajem 2019. godine povećani su za preko 300 miliona eura odnosno 20% - ključni dokument smo usvojili u ovom Parlamentu; Pozitivni rezultati fiskalne konsolidacije omogućili su povećanje minimalne zarade za 15% i smanjenje poreskog opterećenja rada; Poreski dug u odnosu na 2016. godinu smanjen je za preko 30%; Poboljšanjem fiskalne pozicije ojačana je kreditna sposobnost zemlje, a povoljnim i najpovoljnijim zaduživanjem u novijoj istoriji, obezbijeđena bolja kreditna struktura duga i ročnosti obaveza. Prema projekcijama svih relevantnih međunarodnih finansijskih institucija, Crna Gora bi ostvarila rast BDP-a i u 2020. godini, uz nastavak pozitivnih trendova u oblasti javnih finansija, kroz projektovano smanjenje budžetskog deficita i prelazak javnog duga na silaznu putanju. Ipak, kao i sve zemlje, Crna Gora se u martu mjesecu suočila sa pandemijom virusa COVID-19, te su mjere usmjerene na zaštitu zdravlja stanovništva, odnosno stavljanje pandemije pod kontrolu, dovele do značajnog ograničavanja ekonomske aktivnosti i posljedično tome dovele do pada javnih prihoda“ - rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmPzf6mc

VIDEO: https://youtu.be/Daz13uLuAIM
    
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?