Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nastavljamo sa subvencijama za zarade, kreću brojni programi podrške privredi

Objavljeno: 24.07.2020. 00:25 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ministarka ekonomije Dragica Sekulić danas je kroz predstavljanje Trećeg Vladinog paketa socio ekonomskih mjera kazala da, kada govorimo o onome što Ministarstvo ekonomije planira, ovaj program obuhvata kratkoročne i dugoročne mjere.

„Kroz treći paket mjera u odnosu na kratkoročne mjere, Ministarstvo ekonomije od 1. avgusta kreće sa subvencijom za zarade. Planirano je 18 miliona eura do kraja godine. U naredna tri mjeseca će biti dodijeljene subvencije za zarade zaposlenih u iznosu od 50-100% minimalne bruto zarade i to:

- Zabranjene djelatnosti 100%
- Turizam 70%
- Ugostiteljstvo 50%
- Drumski saobraćaj 50%
- Karantin i samoizolacija 50%
- Roditelji djece do 7 godina 50%.
- Za podršku novom zapošljavanju u trajanju od 6 mjeseci subvencionisaćemo 70% zarade.

Takodje, kao bespovratnu podršku privredi opredijelili smo 10 miliona eura za Program unapređenja konkurentnosti privrede koji obuhvata 17 programskih linija. Ovaj program će pružiti mogućnost da se bez papira i šaltera aplicira a mi ćemo biti brzi u realizaciji.

Kroz mjere podrške obezbijedili smo i beskamatne kredite za energetski efikasan dom za domaćinstva i to za ugradnju solarnih sistema za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, peći za pellet, demit fasade i energetski efikasnu bravariju. Taj projekat će početi od 1. oktobra”, kazala je ministarka.

Ona je naglasila da kada govorimo o dugoročnim, razvojnim mjerama one su podijeljene na tri grane i to na energetiku, industrijsku politiku i rudarstvo. Te mjere su planirane do 2024. godine i kada govorimo o prerađivačkoj industriji prioriteti će biti prehrambena, drvna i metalna industrija. Za te grane obezbijedićemo subvencionisanje kamata i grantove za ulaganja u industriju.

“U oblasti energetike imaćemo snažne investicije državnih preduzeća. Planovi najvećih energetskih subjekata u državi obuhvataju investicije ukupne vrijednosti od oko 1 milijardu €. U periodu do 2024. godine, očekuje se realizacija od oko 734 mil. € investicija. Procjena je, da od ukupnog iznosa, realizacija oko 350 mil. € može biti ugovorena sa crnogorskim kompanijama koa izvođačima, proizvođačima i prodavcima. Biće to dugoročni signal privredi da pokrene proizvodnju najjednostavnijih elemenata, poput: drvenih i betonskih stubova, ili u kasnijoj fazi aluminijsko-čeličnih užadi, profila, distributivnih transformatora koji bi se mogli proizvoditi u CG”, poručila je Sekulić.

Naglasila je da smo u rudarstvu, bez obzira na korona virus, imali porast proizvodnje od 17%. Svakome ko kroz eksploataciju min.sirovina omogući njenu dalju preradu ćemo obezbijediti da ne plaća koncesionu naknadu i da istovremeno dobije invest grantove i subvencionirane kredite.

“Kroz ovaj paket smo našli mjeru onoga što je ostvarivo, inovativno, odgovorno i realno. Zaokružili smo finansijski okvir, obezbijedili dovoljno energije, ljudi i volje da ovaj paket mjera realizujemo i dovedemo do kraja”, zaključila je ona.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?