Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vladin Program intervencija na tržištu daje rezultate

Objavljeno: 08.08.2020. 20:15 Autor: MPRR
MPRR MPRR
Program intervencija na tržištu koji je pokrenut kroz drugi Vladin paket mjera uspješno se realizuje i daje rezultate. 

Ovih dana realizuje se jedna od mjera kojom su sirare oslobođene viškova sira koji nijesu uspjeli plasirati, zbog značajno smanjene turističke potrošnje. Sir se ustupa bolnicama i centrima kolektivnog stanovanja. U prethodnom periodu, na ovaj način, viškovi jogurta i jaja ustupani su Crvenom krstu i narodnim kuhinjama.

Program intervencija na tržištu sadrži niz privremenih mjera čiji je glavni cilj da se pruži pomoć onim proizvođačima kojima je, u okolnostima izazvanim pandemijom COVID19, otežan pristup tržištu i ugroženi dohodak i opstanak proizvodnje. Riječ je o mjerama koje država može da pokrene u vanrednim slučajevima, a sa ciljem stabilizacije tržišta i sprečavanja potencijalnih šteta, i to  intervenišući u onim sektorima gdje je to neophodno. 

U dnevnoj komunikaciji sa proizvođačima

Od početka epidemije u Crnoj Gori, pažljivo su praćeni i analizirani izazovi sa kojima su se suočavali poljoprivredni proizvođači i preduzetnici. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su u kontinuiranoj komunikaciji sa proizvođačima. Pratimo njihovo poslovanje, probleme sa kojima se suočavaju, situaciju na tržištu. Uz dodatne terenske i administrativne kontrole, donosile su se odluke o potrebi za pokretanjem neke od mjera intervencija na tržištu.

Važno je napomenuti da su u fokusu primjene ovog programa oni sektori koji su svoju proizvodnju planirali očekujući plasman kroz turističku potrošnju. Zbog značajno smanjenje turističke potrošnje, stvorene su zalihe proizvoda u pogonima i postojala je opasnost od propadanja proizvoda.  

Sačuvali proizvodnju i radna mjesta

Ministarstvo je pokrenulo mjere intervencije u sektorima proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, uzgoja pastrmke, uzgoja mušlji, proizvodnje jaja i otkupa krupne stoke. Takođe, reagovano je i u sektoru biljne proizvodnje, kada se pravovremeno intervenisalo zbog poremećaja na tržištu lubenice i krompira, čime je obezbijeđena stabilnost tržišta, i sa aspekta cijena i ponuđenih količina.

Mjere koje su sprovedene u sektoru mljekarstva su posebno bile važne za opstanak ovog sektora. Održana je proizvodnja u mljekarama i sirarama, sačuvana su radna mjesta u proizvodnim pogonima. Posebno je važno što je održana stabilnost otkupa mlijeka i sačuvana proizvodnja i prihodi brojnih crnogorskih farmera, kao kooperanata.

Proizvođačima je do sada iz ovog programa isplaćeno više od 360 hiljada eura. Ovih dana, procjena je, da će biti uplaćeno još najmanje 300 hiljada eura, za mjere čija je realizacija u toku. 

Nastavljamo

Ministarstvo će nastaviti sa realizacijom ovih mjera, sve dok bude neophodna intervencija u cilju održavanja stabilnosti tržišta i nesmetane poljoprivredne proizvodnje. Reagovaće se, kao i do sada, tamo gdje su opstanak proizvodnje i dohodak proizvođača ozbiljno ugroženi. U trenutnim okolnostima, najvažnije je održati proizvodnju, kako bi nakon izlaska iz ove krize nastavili sa aktivnostima i brojnim razvojnim projektima u sektorima poljoprivrede i ribarstva. 

Ministarstvo poljoprivrede ovim putem ukazuje na važnost komunikacije i saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima i ističe značaj razumijevanja koje trgovinski lanci sve više pokazuju u odosu na vrijednost i značaj domaće proizvodnje, čime podižu konkurentnost svoje ponude kroz sve veću zastupljenost domaćih proizvoda visokog kvaliteta i kratkih lanaca snabdijevanja, odnosno kratkih i brzih transporta poljoprivrednih roba “od njive do trpeze”.  

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?