Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Kolašinu: Država je investirala i stvorila uslove, a sada investiraju i drugi

Objavljeno: 11.08.2020. 16:20 Autor: MPRR
MPRR  MPRR
   
„Unaprijedili smo poslovni ambijent, gradimo autoput, pokrenuli smo izgradnju skijališta vrijednih 120 miliona eura i do sada investirali preko 55 miliona eura. U Kolašinu je do sada investirano preko 30 od ukupno 50 miliona eura koliko je već ugovoreno, za izgradnju žičara i prateće infrastrukture. Izdašnom bespovratnom podrškom obezbijedili smo dinamičan razvoj poljoprivrede, investiramo u seosku putnu i vodovodnu infrastrukturu, unapređujemo sektor drvoprerade…“ kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović tokom radne posjete Opštini Kolašin.
 
Tokom posjete potpredsjednik Simović i predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović sastali su se sa drvoprerađivačima iz Kolašina. 

„Država je investirala i stvorila uslove, a sada investiraju i drugi. Pokrenuli smo novi investicioni zamah koji će donijeti nova radna mjesta, nove šanse za plasman poljoprivrednih proizvoda i novi kvalitet života u Kolašinu i na cijelom sjeveru Crne Gore.

Više nije riječ o investicijama koje trebaju da se pokrenu. Sada je riječ o investicijama koje se realizuju. 

Samo kroz program „ekonomskog državljanstva”, koji je usmjeren prije svega na ubrzani razvoj manje razvijenih opština do sada je ugovoreno sedam projekata, od čega čak četiri u Kolašinu. Riječ je o izgradnji četiri hotela visoke kategorije vrijednosti 55 miliona eura, kapaciteta 525 soba, čijom će se izgradnjom otvoriti 340 novih radnih mjesta.“ Kazao je potpredsjednik Simović.

U neposrednom razgovoru sa drvoprerađivačima bilo je riječi o tržišnim izazovima sa kojima se susreću i na domaćem i na izvoznom tržištu i o pravcima za njihovo prevazilaženje. Takođe, razgovaralo se i o izazovima realizacije investicija u oblasti drvoprerade i reformi upravljanja šumskim fondom. Započete investicije su sada već izvjesna šansa za sektor drvoprerade, kao i za druge proizvodne sektore za angažovanje lokalne radne snage tokom izgradnje. Nakon završetka izgradnje hotela, to će biti šansa za zapošljavanje građana Kolašina i najzahvalnije tržište za plasman poljoprivrednih proizvoda.

Sumirani su i ostvareni rezultati sektora šumarstva i drvoprerade koji su ohrabrujući:

•  U prošloj godini ostvaren je rekordan prihod u šumarstvu i drvopreradi od 120 miliona €, što je za oko 50 miliona € više nego u 2015. koja je bila rekordna po industrijskoj proizvodnji; 
•  U istom periodu broj zaposlenih povećan za 850;
•  Prihodi Uprave za šume, uz smanjeni obim sječe su uvećani za 1,2 miliona € u odnosu na 2016. uz 100% naplativost koncesionih naknada;
•  Izvoz neobrađenog drveta u prošloj godini smanjen je za 41 put u odnosu na 2016;
•  Proizvodnja peleta u prošloj godini uvećana je za 3,5 puta u odnosu na 2016;
•  U prethodnom četvorogodišnjem periodu posađeno je 3,7 miliona sadnica, ili po 6 novih sadnica za svakog stanovnika Crne Gore;
•  Značajno su redukovane sve bespravne aktivnosti u šumarstvu.
•  Značajno popravljeno stanje šumske infastrukture I pristup ruralnim područjima;

Predstavljeni su i planovi u ovoj oblasti. Promijeniće se dosadašnji način koncesionog korišćenja šuma formiranjem privrednog društva "Šume Crne Gore DOO" koje će gazdovati državnim šumama na novim osnovama; Preko Berze drveta obezbijediće se bolja dostupnost sirovine drvoprerađivačima, sa posebnim povoljnostima prema onima sa većim stepenom finalizacije. Ovim modelom organizacije stvoriće se uslovi za formiranje novih malih i srednjih preduzeća i unapređenje konkurencije. Posebna pažnja biće posvećena korišćenju sporednih šumskih proizvoda: gljiva, ljekobilja i šumskog voća. U prošloj godini iz Crne Gore je izvezeno 7,5 miliona eura tih proizvoda, uglavnom u neprerađenom obliku što predstavlja značajan potencijal za preradu i povećanje izvoza. 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?