Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo poljoprivrede demantovalo navode MANS-a

Objavljeno: 24.08.2020. 20:15 Autor: MPRR
Reagovanje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja povodom teksta u dnevnom listu Dan

24. avgust 2020. godine


Odlučno demantujemo sve navode i optužbe koje su iznijete u dnevnom listu Dan u vezi navodnog sakrivanja isplata za konsultantske usluge u programu Vodoprivreda u 2020. godini.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa budžetskog programa Vodoprivreda nije uplatilo ni jedan euro sredstava za bilo kakve konsultantske usluge u tekućoj godini. 

-  Sredstva o kojima je riječ obezbjeđena su iz bespovratnih fondova (Globalnog fonda za životnu sredinu i Specijalnog fonda za klimatske promjene) a ne iz programa Vodoprivreda, i isplaćena su za ugovorene aktivnosti na projektu „Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“ i to u 2020. godini u iznosu 696.126,04 eura, a ne 636.000 eura, kako se navodi u tekstu. 

-  Osim u Crnoj Gori Svjetska banka ovaj projekat realizuje u Bosni i Hercegovini i u Srbiji.

-  Projekat u potpunosti se realizuje u skladu sa pravilima i procedurama Svjetske banke, a koje u Crnoj Gori sprovodi Jedinica za tehničku podršku u saradnji sa Projektnim implementacionim timom. Ove jedinice formirane su u skladu sa zahtjevima i procedurama Svjetske banke u sve tri države korisnice projekta, a podaci o Projektu i svim nabavkama se redovno objavljuju na sajtu Svjetske banke. 

-  Projekat ima regionalne i nacionalne aktivnosti, i svaka država obavlja plaćanja u skladu sa nacionalnim procedurama. 

-  U Crnoj Gori Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavlja plaćanja sa opšteg konta Konsultantske usluge, projekti i studije. 

-  Dakle, sva sredstva iz donacija i kredita koja su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja knjiže se na budžetskoj poziciji 4147 – Konsultantske usluge, projekti i studije, sa jasnom napomenom u analitičkoj kartici, o izvoru finansiranja. Iz naziva ove budžetske pozicije jasno je da pored konsultantskih usluga sadrži projekte i studije!

-  Iz pregleda se vidi da to nijesu plaćanja za konsultantske usluge, već plaćanja za projektne aktivnosti. 

- Ovakav način knjiženja je usaglašen je sa Ministarstvom finansija za sve projekte koji podrazumijevaju isplatu sredstava po osnovu donacija i kredita. 

Struktura isplaćenih sredstava:

OPIS

Utrošena sredstva u 2020. (u €)

Program malih grantova za razvoj lokalnih zajednica

         19.200,00

 Nabavka opreme za Hidrometeorološki zavod

       216.942,50

Projektovanje i studije za regulaciju vodotoka u slivu Drine

       450.037,62

 Plate zaposlenih u projektnom timu

           9.747,22

 Treninzi, radne grupe i službena putovanja

              198,70

 Total

       696.126,04


Sve aktivnosti na projektu, nabavke i plaćanja, predmet su nezavisne kontrole Svjetske banke i nezavisnih revizora o čemu postoje pozitivni izvještaji.

Na osnovu uspješne realizacije svih ovih aktivnosti Svjetska banka je Crnoj Gori odobrila dodatnih 15 miliona eura za infrastrukturne radove na obaloutvrdama na Grnčaru i Limu, čija će realizacija ubrzo početi. 

Takođe, Ministarstvo dostavlja Agenciji za sprečavanje korupcije izvještaje o mjesečnoj potrošnji, koja je u skladu sa ograničenjima utvrđenim Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Na osnovu mišljenja Agencije sredstva iz donacija ne podliježu obavezi izvještavanja.



PR služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?