Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković otvorio rekonstruisano Akušersko odjeljenje u KCCG i najavio nova ulaganja od 17 miliona eura

Objavljeno: 26.08.2020. 17:49 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković i direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković svečano su danas pustili u rad rekonstrusano Akušersko odjeljenje sa Odjeljenjem carskih rezova i Odjeljenje za terminsku novorođenčad, kapaciteta 38 kreveta. Odjeljenje je u potpunosti rekonstruisano i opremljeno najsavremenijom opremom zahvaljujući donaciji Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koja je izdvojila 240 hiljada eura za ovaj projekat. Najavljene su i nove investicije u KCCG vrijedne 17 miliona eura, kao i stvaranje uslova da u narednom mandatu počne gradnja novog Urgentnog centra.

„Otvaranjem Akušerskog odjeljenja Klinike za ginekologiju KCCG na licu mjesta svjedočimo kako znanje i odgovornost mogu i u uslovima najveće krize, zdravstvene i ekonomske, ulagati u zdravstveni sistem“, kazao je premijer Marković i dodao da već nekoliko godina svjedočimo ozbiljnim ulaganjima u Klinički centar kada je u pitanju prostor, oprema ali i ljudski resursi.

Predsjednik Marković je kazao da već krajem ove godine počinjemo da trošimo 17 miliona eura novca opredijeljenog za KBC i njegove klinike: „Želim da obavijestim crnogorsku javnost da ćemo krajem ove godine stvoriti uslove da u narednom mandatu započnemo gradnju novog Urgentnog centra“.

Premijer je zahvalio i EPCG ocjenjujući da je kao uspješna kompanija, koja je završila i obavila svoju važnu unutrašnju transformaciju, postala generator ukupnog razvoja Crne Gore.

„Ne misli samo o svom profitu, o profitu svoje kompanije, svojih zaposlenih, nego dio tog profita usmjerava za ulaganje u zdravstvo i na taj način doprinosi unapređenju zdravstvene usluge i zaštite zdravlja našeg stanovništva“, rekao je premijer Marković i dodao da je društvena odgovornost EPCG, poziv i svima drugima kako treba da se odnose prema zdravstvenom sistemu u cjelini.

Zadovoljan i ponosan onim što vidi u Kliničkom centru, predsjednik Vlade je čestitao zaposlenima u cijelom zdravstvenom sistemu Crne Gore na profesionalnosti i motivisanosti da u uslovima pandemije zaštite zdravlje građana.

„Ovo je dokaz da je ulaganje u zdravstvo najbolji odgovor na svakodnevne potrebe naših građana. Ulažući u zdravstvo, mi ulažemo u budućnost Crne Gore, u zdravlje naših građana i ukupni napredak“, rekao je predsjednik Marković.

Direktor Eraković je rekao da rekonstruisano akušerstvo sa ranije rekonstruisanim porodilištem spada u red najsavremenijih i najboljih porodilišta odnosno genikološko-akušerskih klinika u ovom dijelu Evrope.

„Ovo je nastavak kontinuiranog rada i ulaganja u Klinički centar Crne Gore i moram da vas podsjetim da smo zahvaljujući Vladi Crne Gore i našim prijateljima donatorima koji kontinuirano podržavaju rad Kliničkog centra, samo u prošloj godini investirali preko 7,5 miliona eura. Najveći dio je došao kao podrška Vlade Crne Gore odnosno nešto više od 6,5 miliona i nešto manje od milion eura zahvaljujući našim prijateljima, podržavaocima rada KCCG“, rekao je direktor Eraković.

On je dodao da će u Kliničkom centru do kraja godine biti otvorena najsavremenija laboratorija, prva automatizovana laboratorija u Crnoj Gori, čija je vrijednost preko milion eura. Najavio je otvaranje novog odjeljenja nefrologije i dijalize, a biće implementirani PAX i RIS sistem, gdje će na najbolji i najkomforniji način radiolozi moći od kuće da očitavaju nalaze za naše pacijente.

„I ono što nam je najveći infrastrukturni projekat u ovoj godini, očekujemo do kraja godine otvaranje potpuno nove intenzivne njege u Klinici za neurologiju gdje će biti smješteni i tretirani najteži pacijenti u Crnoj Gori“, rekao je direktor Eraković.

Ovo je, istakao je on, kontinuitet rada zdravstvenog sistema koji se nastavlja iz godine u godinu, koji pokazuje i snagu i volju i profesionalizam: „Snagu zdravstvenog sistema i snagu države i siguran sam da ćemo nastaviti taj kontinuitet i pokazati da sve što smo započeli da ćemo uspješno realizovati i još više razviti u narednom periodu“.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?