Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

NKT pozvalo građane da dosljedno poštuju mjere, CG zdravstveni sistem drži situaciju pod kontrolom

NKT pozvalo građane da dosljedno poštuju mjere, CG zdravstveni sistem drži situaciju pod kontrolom
Datum objave 11.09.2020 15:05 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, razmotrilo aktuelnu epidemiološku situaciju i pozvalo građane da dosljedno poštuju mjere, a nadležne inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu kako ne bi morale da budu uvedene restriktivne mjere, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije.

Uz konstataciju da su u svim zemljama, pa tako i u Crnoj Gori, ublažavanje mjera i liberalizacija prelaska državne granice doveli do pogoršanja epidemiološke situacije, NKT je sa zabrinutošću konstatovalo da se mjere koje su na snazi ne poštuju. Podsjećajući da su sve aktuelne epidemiološke mjere donijete na predlog Instituta za javno zdravlje sa ciljem zaštite životâ i zdravlja građana Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti poziva sve građane da dosljedno poštuju mjere, i podsjeća nadležne institucije državne i lokalne vlasti, javne ustanove, privredna društva na njihove zakonske obaveze, a nadležne organe inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu poštovanja propisanih mjera. Ako nepoštovanje mjera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje će predložiti Nacionalnom koordinacionom tijelu uvođenje restriktivnih mjera, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije.

Na sjednici je konstatovano da, uprkos porastu broja inficiranih, zdravstveni sistem Crne Gore u potpunosti kontroliše situaciju. U ovom trenutku Crna Gora za COVID-19 pacijente raspolaže sa 549 slobodnih bolničkih kreveta, 260 instaliranih respiratora i 62 u rezervi što garantuje uspješno suočavanje sa infekcijom i u budućem periodu.

Nacionalno koordinaciono tijelo je konstatovalo da je Institut za javno zdravlje pravovremeno predočio Ministarstvu prosvjete sve preporuke u vezi sa početkom školske godine i da je Vlada u okviru mjera obezbijedila sredstva za isplatu plaćenog odsustva roditelja djece mlađe od 11 godina te da se donošenjem Školskog kalendara od strane Ministarstva prosvjete stvaraju i formalni uslovi za isplate.

Razmotren je Izvještaj Uprave za inspekcijske poslove o kontrolama sprovedenim od 17. jula do 31. avgusta u kojem je navedeno da je u izvještajnom periodu izvršeno 14.009 kontrola, da je podnijeto je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka te da su izrečena 84 prekršajna naloga u iznosu od 88.050,00 eura.

NKT je usvojilo XVI Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama sa računa.

Prema podacima, od otvaranja računa 19. marta 2020. godine do 11. septembra 2020. godine u 9.00 sati ukupni prilivi iz zemlje i inostranstva iznosili su 8.157.589,12 eura i 75.971,72 američkih dolara, dok su ukupni odlivi iznosili 2.958.869,13 eura. Shodno navedenom stanje na računu Nacionalnog kooridnacionog tijela za zarazne bolesti je 5.198.719,99 eura. Pregled odliva po sedmicama može se preuzeti ovdje.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE