Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

НКТ позвало грађане да досљедно поштују мјере, ЦГ здравствени систем држи ситуацију под контролом

НКТ позвало грађане да досљедно поштују мјере, ЦГ здравствени систем држи ситуацију под контролом
Датум објаве 11.09.2020 15:05 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, размотрило актуелну епидемиолошку ситуацију и позвало грађане да досљедно поштују мјере, а надлежне инспекције да појачају надзор и контролу како не би морале да буду уведене рестриктивне мјере, посебно у општинама са високим степеном локалне трансмисије.

Уз констатацију да су у свим земљама, па тако и у Црној Гори, ублажавање мјера и либерализација преласка државне границе довели до погоршања епидемиолошке ситуације, НКТ је са забринутошћу констатовало да се мјере које су на снази не поштују. Подсјећајући да су све актуелне епидемиолошке мјере донијете на предлог Института за јавно здравље са циљем заштите животâ и здравља грађана Национално координационо тијело за заразне болести позива све грађане да досљедно поштују мјере, и подсјећа надлежне институције државне и локалне власти, јавне установе, привредна друштва на њихове законске обавезе, а надлежне органе инспекције да појачају надзор и контролу поштовања прописаних мјера. Ако непоштовање мјера резултира даљим погоршањем епидемиолошке ситуације Институт за јавно здравље ће предложити Националном координационом тијелу увођење рестриктивних мјера, посебно у општинама са високим степеном локалне трансмисије.

На сједници је констатовано да, упркос порасту броја инфицираних, здравствени систем Црне Горе у потпуности контролише ситуацију. У овом тренутку Црна Гора за ЦОВИД-19 пацијенте располаже са 549 слободних болничких кревета, 260 инсталираних респиратора и 62 у резерви што гарантује успјешно суочавање са инфекцијом и у будућем периоду.

Национално координационо тијело је констатовало да је Институт за јавно здравље правовремено предочио Министарству просвјете све препоруке у вези са почетком школске године и да је Влада у оквиру мјера обезбиједила средства за исплату плаћеног одсуства родитеља дјеце млађе од 11 година те да се доношењем Школског календара од стране Министарства просвјете стварају и формални услови за исплате.

Размотрен је Извјештај Управе за инспекцијске послове о контролама спроведеним од 17. јула до 31. августа у којем је наведено да је у извјештајном периоду извршено 14.009 контрола, да је поднијето је шест захтјева за покретање прекршајног поступка те да су изречена 84 прекршајна налога у износу од 88.050,00 еура.

НКТ је усвојило XВИ Извјештај Оперативног штаба за управљање донацијама о стању на рачуну и исплатама са рачуна.

Према подацима, од отварања рачуна 19. марта 2020. године до 11. септембра 2020. године у 9.00 сати укупни приливи из земље и иностранства износили су 8.157.589,12 еура и 75.971,72 америчких долара, док су укупни одливи износили 2.958.869,13 еура. Сходно наведеном стање на рачуну Националног коориднационог тијела за заразне болести је 5.198.719,99 еура. Преглед одлива по седмицама може се преузети овдје.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ