Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Povodom izjave mandatara Krivokapića: Ne kitite se tuđim zaslugama, imaćete priliku da se pokažete u nastavku projekta Infektivne klinike

Povodom izjave mandatara Krivokapića: Ne kitite se tuđim zaslugama, imaćete priliku da se pokažete u nastavku projekta Infektivne klinike
Datum objave 15.10.2020 15:10 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Povodom izjave mandatara Zdravka Krivokapića Televiziji Vijesti da je vodio intenzivne razgovore u vezi sa novom zdravstvenom infrastrukturom i to Klinikom za infektivne bolesti saopštavamo da je finansijska podrška Evropske unije za izgradnju Infektivne klinike planirana kroz Godišnji akcioni program IPA 2018, čija priprema je u saradnji sa EK počela početkom 2018. godine. Prvom verzijom programa, za izgradnju ova dva infrastrukturna objekta bila je planirana podrška u iznosu od 4,5 milona eura, dok je ostatak sredstava od oko četiri miliona eura trebalo da bude obezbijeđen u vidu nacionalnog kofinansiranja. U tom pravcu 2. decembra 2019. potpisan je i finansijski sporazum za ovaj program.

Pojavom pandemije COVID-19 početkom 2020, Evropska komisija je odlučila da uveća podršku zdravstvenom sistemu Crne Gore, pa je dogovoreno da se finansijska podrška Evropske unije projektu Infektivne klinike uveća na način što će ga u potpunosti finansirati Evropska unija sa 8,5 miliona eura. Dopunjeni opis projekta dobio je neophodnu podršku država članica Evropske unije kroz usvajanje od strane Odbora Evropske komisije za Ipu početkom oktobra 2020.

Projektom je planirana revizija glavnog projekta, priprema tendera, izgradnja, nabavka opreme, nadzor radova i formalno otvaranje dvije klinike. Ukupnim procesom sprovođenja tenderske procedure za izgradnju zgrade klinika će upravljati Uprava javnih radova kroz indirektni sistem upravljanja IPA sredstvima.

Dakle, ova Vlada je uradila sve da se Infektivna klinika gradi i izgradi, i obezbijedila duplo veću finansijsku podršku od planirane. U prevodu – ne kitite se tuđim zaslugama, imaćete priliku da svoje znanje i sposobnost pokažete tokom dalje realizacije ovog kapitalno važnog zdravstvenog projekta.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE