Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Produžava se isplata subvencija za još dva mjeseca

Objavljeno: 16.10.2020. 01:37 Autor: Ministarstvo ekonomije
U skladu sa razvojem epidemiološke situacije u zemlji, kao i mjerama i preporukama Ministarstva zdravlja u vezi sa ograničenjima vezanim za obavljanje privrednih aktivnosti, Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva ekonomije, odlučila da produži Program subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19 za još dva mjeseca, tj. da omogući subvencionisanje dijela oktobarskih i novembarskih zarada. U skladu sa mjerama koje su na snazi, oktobarske zarade će se subvencionisati zaposlenima u sljedećim djelatnostima:

1. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u djelatnostima sa šiframa: 55.10 (Hoteli i sličan smještaj), 55.20 (Odmarališta i slični objekti za kraći boravak), 55.30 (Djelatnost kampova, auto-kampova i kampova za turističke prikolice), 79.11 (Djelatnost putničkih agencija), 79.12 (Djelatnost tur-operatora) i 79.90 (Ostale usluge rezervacije i djelatnosti povezane s njima); privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnost specijalizovane trgovine na malo za prodaju suvenira; privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnost organizovanja ekskurzija, izleta i obilazaka brodovima s posadom u turističke svrhe - imaju pravo na subvencije oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 70% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 70% neto minimalne zarade.

2. Ugostiteljima koji obavljaju djelatnost u opštinama u kojima je zabranjen njihov rad, oktobarske zarade se subvencionišu srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 100% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 100% neto minimalne zarade. Ugostiteljima koji obavljaju djelatnost u ostalim opštinama, oktobarske zarade se subvencionišu srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 50% neto minimalne zarade.

3. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u djelatnostima sa šiframa: 49.31 (Gradski i prigradski kopneni prevoz putnika), 49.32 (Taksi prevoz) i 49.39 (Ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju), kao i privredni subjekti koji su registrovani pod nekom drugom šifrom osnovne djelatnosti, a koji pružaju usluge međugradskog prevoza putnika, međunarodnog prevoza putnika, limo servisa, rent-a-car usluge, kao i usluge vezane za autobuski saobraćaj, imaju pravo na subvenciju oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 50% neto minimalne zarade.

4. Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnosti sa šiframa 90.01 (Izvođačka umjetnost), 90.02 (Pomoćne djelatnosti u okviru izvođačke umjetnosti), 90.03 (Umjetničko stvaralaštvo), 90.04 (Rad umjetničkih ustanova) i 59.14 (Djelatnost prikazivanja filmova), a čija je djelatnost vezana za organizaciju i izvođenje koncertnih, festivalskih, filmskih i pozorišnih programa, kao i muzičkih programa u ugostiteljskim i hotelskim objektima, imaju pravo na subvenciju oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 100% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 100% neto minimalne zarade.

5. Privredna društva i preduzetnici čija je djelatnost vezana za organizaciju događaja čije je održavanje zabranjeno (npr. agencije za organizaciju događaja, saloni vjenčanica i sl.) imaju pravo na subvenciju oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 100% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 100% neto minimalne zarade. 

6. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju pomoćne usluge u djelatnostima vezanim za organizaciju događaja čije je održavanje zabranjeno (npr. fotografske usluge i sl.) imaju pravo na subvenciju oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 50% neto minimalne zarade.

7. Zaposleni kojima su naredbama Ministarstva zdravlja, u cilju suzbijanja epidemije, određene mjere stavljanja u karantin ili samoizolaciju ostvaruju pravo na subvencije oktobarskih zarada pod istim uslovima kao i u periodu jul-septembar.

8. Subvencije za novo zapošljavanje se primjenjuju pod istim uslovima kao i u periodu jul-septembar.

9. Subvencionisanje plaćenog odsustva roditeljima djece starosti do 11 godina će biti definisano dopunom ove informacije nakon donošenje posebne naredbe kojom ce se ovo pitanje tretirati.

Listu djelatnosti i uslove subvencionisanja novembarskih zarada, Vlada će utvrditi naknadno, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u zemlji. 

Dodatno, privrednim društvima i preduzetnicima koji ispunjavaju Programom definisane uslove za dobijanje subvencija, a koji su iz bilo kojih razloga zakasnili da u prvobitno određenim rokovima apliciraju za julske i avgustovske subvencije, odobrava se dodatni rok za podnošenje zahtjeva i to u periodu od 20-31. oktobra 2020. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?