Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NKT: U ponedjeljak stupa na snagu naredba o pravu na plaćeno odsustvo roditelja djece mlađe od 11 godina

Objavljeno: 18.10.2020. 16:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dalo je saglasnost za naredbu kojom se tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene online sistema učenja, na osnovu odluke organa državne uprave nadležnog za poslove prosvjete, jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama – smetnjama u razvoju obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada.

Naredba, koja stupa na snagu u ponedjeljak, 19. oktobra, donijeta je nakon dogovora koji su na zahtjev NKT postigli predstavnici ministarstava prosvjete i ekonomije, Sekretarijata za zakonodavstvo i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Pravo na plaćeno odsustvo ne odnosi se na zaposlene u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa COVID 19, koji je donijela Vlada Crne Gore, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenjiv uslov života i rada građana, osm ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca.

Subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivaće se u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa.

Juče je stupila na snagu naredba kojom epidemiološka mjera ograničenja broja osoba za stolom u ugostiteljskim objektima prestaje da važi za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva.

U jedinicama lokalne samouprave u kojima je četrnaestodnevna stopa kumulativne incidencije (KI) između 400 i 799 na 100.000 stanovnika važi epidemiološka mjera kojom je dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (na terasi, u bašti i sl.) budu najviše dvije osobe. U jedinicama lokalne samouprave u kojima je KI manja od 400 dopušteno je da u ugostiteljskim objektima sjede za stolom dvije osobe unutar objekta, a četiri izvan njega (na terasi, u bašti i sl.). Obe mjere ne odnose se na članove zajedničnog porodičnog domaćinstva, odnosno članovi porodice koji žive zajedno mogu u ugostiteljskom objektu zajedno sjediti i za stolom bez obzira na to koliko ih je.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?