Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Pažin na forumu EU - ZB: Pristup pravdi ne smije biti narušen ni u krizi uzrokovanoj pandemijom Covid 19

Objavljeno: 22.10.2020. 23:10 Autor: M.L.

U okviru njemačkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije danas je upriličena video konferencija  ministara pravde EU – Zapadni Balkan. Na sastanku, ministri su razgovarali o uticaju hitnih mjera preduzetih za ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na funkcionisanje pravosuđa. Zajednički je prepoznata nužnost da se osigura kontinuirano funkcionisanje pravosuđa sa imperativom garancije poštovanja temeljnih prava.

„Crna Gora i njeno pravosuđe od početka COVID 19 pandemije preduzimaju sve moguće korake kako bi u ovim, za moderno čovječanstvo dosad neviđenim oklonostima, pravo na pravično suđenje i pravo na odbranu bili zagarantovani“ rekao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin u svom obraćanju. On je istakao i da su uprkos činjenici da je zbog virusa došlo do vanrednog priliva predmeta, osnovni sudovi na nivou polugodišnjeg  rada ostvarili veoma ohrabrujuću stopu od čak 95% efikasnosti.

Ministri su potvrdili da, čak i u doba krize, treba poštovati ​​prava na pravično suđenje i prava na odbranu osumnjičenih i optuženih osoba. Ukazali su na porast nasilja u porodici tokom pandemije i konstatovali da podrška i zaštita žrtava porodičnog nasilja zahtijevaju  posebnu pažnju i posebne mjere.

„Pitanje široke upotrebe digitalnih komunikacija za održavanje suđenja otvara niz pitanja zbog postojanja zabrinutosti za očuvanje ključnih načela sudskog postupka, otvara i pitanje zaštite prava na pristup sudu onim građanima koji nisu u dovoljnoj mjeri informatički osposobljeni da učestvuju u „online“ suđenju. Navedena pitanja ističu potrebu za izmjenom propisa i stvaranjem sigurne internet aplikacije, kako bi se obezbijedio veći prostor za upotrebu novih komunikacionih tehnologija, koje bi građanima u kriznim vremenima omogućile lakše i brže sprovođenje pravde“ zaključio je Pažin.

Govoreći na temu pristup pravdi u eri digitalizacije, Pažin je istakao da Crna Gora preduzima napore u oblasti razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija u pravosuđu, s ciljem unaprjeđenja efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti rada pravosudnih organa, a sve u skladu sa Strategijom za IKT u pravosuđu 2016 – 2020 čiji će nastavak biti Program za IKT u pravosuđu 2021 – 2023 čije se usvajanje očekuje ovog mjeseca. Napori Crne Gore prepoznati su i u poslednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori.

„Jedna od ključnih funkcionalnosti u okviru strateškog dokumenta koji uređuje oblast IKT u pravosuđu jeste i-fajling (e-Fileing). Radi se o sistemu koji će nakon elektronske identifikacije dozvoliti da stranka ima uvid u sve sudske predmete u kojima se pojavljuje u bilo kojoj ulozi. Na ovaj način pristup pravdi biće jednostavniji, brži i lakši za sve građane Crne Gore“ objasnio je Pažin. 

Ministri EU i Zapadnog Balkana zaključili su danas da se prilikom primjene digitalnih rješenja moraju osigurati osnovna prava i procesna načela, poput prava na pravično suđenje, i usaglasili sljedeće korake u pravcu digitalizacije pravosudnih sistema.

EU je i na današnjem sastanku potvrdila  svoju kontinuiranu finansijsku i tehničku podršku partnerima sa Zapadnog Balkana u daljem razvoju digitalnih alata za savremeniji pravosudni sistem.

FOTO: https://flic.kr/s/aHsmREPXCm

Služba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?