Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NKT: Drastično kršenje epidemioloških mjera – atak na zdravlje i živote građana

Objavljeno: 03.11.2020. 00:47 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo najoštrije osuđuje drastično kršenje propisanih epidemioloških mjera za zaštitu zdravlja i života građana u protekla tri dana. Zbog izvjesnih posljedica, NKT poziva građane da u narednim danima u potpunosti poštuju preventivne mjere, izbjegavaju sve kontakte koji nijesu neophodni i štite djecu i stare od vanporodičnih okupljanja. 

Predstavnici nove parlamentarne većine, sveštenstvo SPC uključujući i dio zdravstvenih radnika svojim ličnim primjerom nepoštovanja propisanih mjera i podsticanjem na masovno prisustvo, pokazali su neshvatljivu neodgovornost prema zdravlju i životima građana.

Posljedice ovakvog postupanja u jeku drugog talasa pandemije, u narednim danima će izvjesno dodatno otežati epidemiološku situaciju, dodatno opteretiti zdravstveni sistem i ugroziti živote velikog broja građana.

Konstatovano je da nepoštovanje i podsticanje na nepoštovanje mjera i ovaj put dolazi, po pravilu, sa onih adresa koje su najglasnije u kritici NKT-a.

Ogromno povjerenje građana u NKT do polovine godine bio je uspjeh koji se nije mogao oprostiti sa prepoznatljivih političkih adresa. Kontinuirani napadi i optužbe usmjereni ka NKT-u imali su za cilj da epidemiološku situaciju učine nestabilnijom i da otežaju časnu i profesionalnu borbu za očuvanje zdravlja svih građana. 

Svjedočili smo optužbama da virus ne postoji, da je izmišljotina Zapada i da ne predstavlja opasnost, da plaćamo pacijente da prihvate da borave u bolničkim krevetima, da su mjere koje donosimo političke. Bilo je i brojnih pokušaja lične diskreditacije članova NKT-a.

Za to vrijeme najglasniji kritičari su najviše kršili mjere, crtali mape na koji način se ilegalno prelaze crnogorske granice i unosi virus u našu državu, organizovali i podržavali održavanje serije masovnih skupova, koji su trajali mjesecima, sa elementima neshvatljivih epidemioloških rizika kojih nijesu bila pošteđena ni djeca. Svjedočili smo i pokušajima sakrivanja takvih rizika od očiju javnosti, što jasno govori da je to urađeno svjesno.

NKT iskazuje puno razumijevanje za brojne inicijative i reagovanja građana i privrednika, a posebno ugostiteljskog sektora, koji su pretrpjeli mnoga odricanja i čija je egzistencija teško pogođena restriktivnim mjerama. Sada, kada svi svjedočimo najgrubljem kršenju mjera, s pravom se pitaju za šta su se žrtvovali i kakav je smisao daljeg zadržavanja mjera koje ih teško pogađaju i ugrožavaju njihov opstanak, brojna radna mjesta i egzistenciju brojnih porodica. Zbog toga NKT je preporučilo IJZ da dodatno sagleda opravdanost zadržavanja restriktivnih mjera koje pogađaju privrednike. U slučaju zadržavanja tih mjera, NKT predlaže Vladi da razmotri mogućnost povećanja iznosa subvencija za zaposlene u djelatnostima koje su pogođene restrikcijama. 

NKT je dalo preporuke Kriznom medicinskom štabu da zbog aktuelnih dešavanja, a u cilju sprečavanja blokade rada zdravstvenog sistema napravi plan povećanja bolničkih postelja u postojećim COVID bolnicama i aktiviranja novih, i uradi analizu rizika od obolijevanja medicinskog kadra s obzirom na visoku izloženost.

NKT je konstatovalo da je Uprava policije u Zakonom utvrđenoj proceduri obavijestila nadležno državno tužilaštvo o slučajevima kršenja mjera, na Cetinju i u Podgorici i iskazalo očekivanje blagovremene i efikasnije reakcije nadležnog organa. 

Istaknuto je da borba za zdravlje građana nije prekinuta ni poslije izbora, jer nije prestala potreba za brigom za zdravlje građana. 

Konstatovano je da je NKT sa brojnim nadležnim institucijama, operativnim štabovima, na lokalnom i državnom nivou, uz podršku brojnih donatora, a posebno sa odgovornim, posvećenim i požrtvovanim zdravstvenim radnicima obezbijedio da u dosadašnjim izazovima zdravstveni sistem pokaže svoju punu funkcionalnost i stabilnost. 

I ovom prilikom NKT je iskazao poštovanje i zahvalnost svim građanima koji su dali doprinos našoj zajedničkoj borbi, uvjereni da je jedini put za prevazilaženje ove krize da ukupno crnogorsko društvo pokaže punu solidarnost, zajedništvo i odgovornost. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?