Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Regionalna nagrada za inovativnost u oblasti digitalne ekonomije pripala Ministarstvu ekonomije

Objavljeno: 06.11.2020. 19:58 Autor: MEK
Ministarstvu ekonomije je dodijeljena regionalna nagrada u domenu digitalne ekonomije na online ceremoniji dodjele nagrada za javnu upravu zemalja Zapadnog Balkana 2020. u organizaciji ReSPA, OECD/SIGMA. 

MEK
U ime Ministarstva ekonomije nagradu je primila ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja je tom prilikom izjavila: 

„Brojni su bili izazovi sa kojima smo se susreli prilikom novonastale situacije izazvane korona virusom. Da biste mogli da shvatite veličinu izazova sa kojima smo se suočavali tokom pripreme pokretanja ovog projekta, morate znati da je naša Vlada usvojila Program podrške privredi i zaposlenima 24. aprila, dajući javno obećanje da će pomoć biti dostupna od 1. maja. Sigurna sam da niko van našeg tima ne može da zamisli nivo pritiska, ali ni nivo uzbuđenja i motivacije koji smo iskusili u tom periodu“, kazala je ministarka Sekulić.

Ona je rekla da drugi veliki izazov zasnovan na principima proporcionalnosti za različite strukture: turistički sektor; oni kojima su aktivnosti bile zabranjene i oni koji su nastavili da rade, ali u ograničenom obimu. Kazala je i da je namjera bila da se podrže svi pojedinci kojima je određena mjera karantina i smaoizolacije i roditelji koji su ostali kod kuće u toku obustave nastave tokom zaključavanja. Navela je i da je poseban dio programa bio posvećen poslodavcima koji su se uprkos krizi odlučili da zaposle novo osoblje. 

“Znali smo da ova struktura čini program izuzetno složenim za primjenu u smislu različitih kontrola i kriterijuma, ali bili smo uvjereni da je to ispravan pristup”, rekla je ministarka. 

Naglasila je da su bili svjesni da moraju stvoriti 100% digitalni proces koji isključuje dolazak na šalter, jer bi svaki drugi pristup programu koji treba da obuhvati više od 15.000 preduzeća i više od 70.000 zaposlenih mjesečno stvorio duge redove čekanja, u uslovima epidemije bio potpuno neprihvatljiv. 

Tim koji je činilo više od 20 članova iz različitih institucija (Ministarstvo ekonomije, Poreska uprava, Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zavod za zapošljavanje itd.), zajedno sa privatnim sektorom, programerima i IT stručnjacima iz kompanije „Infostream“ radio je 24 sata dnevno .

“Ova grupa ljudi uspjela je da osmisli, pripremi, testira i pokrene aplikaciju za podnošenje zahtjeva, automatsku kontrolu i obradu i na kraju isplatu zarada u realnom vremenu, direktno na bankovne račune svakog pojedinog zaposlenog. U tu svrhu morali smo da povežemo nekoliko baza podataka iz različitih institucija”, istakla je Sekulić.


Na kraju izlaganja ministarka se zahvalila ReSPA na prepoznavanju napora, stručnosti i inovativnog pristupa koji je ugrađen u ovaj projekat. 

“Ova nagrada je zaista vrijedna za nas, ali apsolutno najveća nagrada za cio tim bilo je zadovoljstvo i zahvalnost naših građana”, zaključila je ona.

Dodjela nagrada je organizovana od strane ReSPA, OECD/SIGMA po prvi put ove godine, zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19, a planirano je da postane tradicija. 

MINISTARSTVO EKONOMIJE
BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?