Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje na saopštenje SNP: Na Žabljaku je poštovan stav UNESCO-a

Objavljeno: 02.12.2020. 14:22 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Lijepo je u dokolici čitati Semjuela Beketa... Ali u ozbiljnoj politici koju je ova Vlada vodila, morate se rukovoditi zakonima, pravilima i racionalnim razvojnim rješenjima.

Kada je riječ o Savinom kuku na Žabljaku, javnost je još ranije obaviještena da je Vlada Crne Gore obezbijedila sredstva za izgradnju nove žičare i ski staza, koja bi Žabljak dodatno učvrstila na mapi prestižnih zimskih turističkih destinacija.

Taj projekat, međutim, nije bilo moguće realizovati zbog izričitih zaključaka Savjetodavne misije Centra za svjetsku baštinu pri UNESCO, kojima je ukazano „da se potencijalna gradnja većeg obima u okviru dobra, poput vodne infrastrukture, zamjene ili izgradnje ski liftova, infrastrukture za vještački snijeg, zemljanih radova, uključujući djelimično uklanjanje drveća i žbunja – mora izbjegavati“.

Takav stav UNESCO-a, u prevodu – zabrana izgradnje žičare šestosjed – jedini je i isključivi razlog zbog čega se odustalo od njenog postavljanja na Savinom kuku. Posljedično, pokrenuta je procedura raskida ugovora sa izvođačem radova, kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi za budžet. Zbog toga je dovođenje ove odluke u vezu sa premijerom Markovićem apsolutno zlonamjerno.

Pored toga, postojeća žičara na Javorovači nije u vlasništvu Vlade već se radi o privatnoj imovini, pa bi bilo prirodno da se SNP prvo informiše pa tek onda da piše ovakva saopštenja.

Ipak, Vladu, premijera Markovića i njegov tim treba dovoditi u kontekst žabljačkog turizma – ali kao aktere domaćinskog rada i tvorce razvojnih politika koje su Žabljaku i durmitorskom kraju i te kako koristile.

Stoga ohrabrujemo žabljački i cjelokupni SNP, kao dio aktuelne parlamentarne većine, da preduzmu sve što im stoji na raspolaganju, pa i u kontekstu provjere svakog segmenta procedure nabavke žičare, komunikacije sa nadležnim tijelima UNESCO, i konačno odluke da se žičara montira na ski centru Žarski na Bjelasici.

A posebno i njih i ostale tamošnje „brižitelje” ohrabrujemo da se u budućnosti pozabave razvojnim politikama na Žabljaku, ali na odgovoran način, kako bi sačuvali ono što im je u nasljeđe ostavila ova Vlada. I da kod UNESCO-a podržavaju održivi razvoj umjesto zdušnog zalaganja da se svaki razvoj zaustavi.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?