Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Саопштење са треће сједнице Владе Црне Горе

Саопштење са треће сједнице Владе Црне Горе
Датум објаве 17.12.2020 23:00 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе је, на данас одржаној трећој сједници којом је предсједавао предсједник проф. др Здравко Кривокапић, утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

У дискусији је наглашено да се предложеним измјенама и допунама Закона, укључујући и предлог за брисање спорних одредби, не уводе нови правни институти нити прописују нове правне обавезе. Напротив, прецизирају се правила о упису вјерских заједница у Јединствену евиденцију, обезбјеђује се правна извјесност и сигурност и уклањају оне дискриминаторне и неуставне одредбе којима су директно и грубо угрожена права и интереси вјерника, али и мир и сигурност цјелокупног друштва, уз, истовремено, признање и заштиту стечених права и равноправности свих цркава и вјерских заједница у Црној Гори.

Такође, предложеним измјенама и допунама Закона даје се правни оквир који је у складу са међународним стандардима из области људских права и основних слобода, као и јединственим правним поретком Црне Горе, али се уважавају и друштвене и вјерске карактеристике Црне Горе.

На сједници је закључено да се Предлог овог закона достави Скупштини Црне Горе, ради доношења по скраћеном поступку.

Влада је донијела Одлуку о ставаљању ван снаге Одлуке о давању претходне сагласности Главног града Подгорица за отуђење непокретности (Службени лист ЦГ број 105/20). Влада је Одлуком од 15. октобра ове године дала сгласност Главном граду за отуђење непокретности и то грађевинских катастарских парцела 2280/4, од 289 м² и 2280/7, од 1.649 м², обје уписане у лист непокретности 5791 КО Подгорица ИИ, Главни град Подгорица.

С тим у вези, Правни савјет Православне Митрополије Црногорско-приморске обратио се Влади захтјевом за поништење Одлуке, јер је увидом у документацију имовинско-правног карактера утврђено да се ради о црквеној имовини, те да се тим поводом води судски поступак пред Основним судом у Подгорици. Имајући увиду наведене околности, а посебно чињеницу да је судски поступак у току, Влада је, на предлог Министарства финансија и социјалног старања, одлучила да спорну Одлуку стави ван снаге.

У складу својим приоритетним опредјељењем за борбу против корупције и организованог криминала, Влада је донијела је Одлуку о Националном савјету за борбу против корупције на високом нивоу. Наглашено је да Национални савјет представља неопходни механизам за борбу против најозбиљнијег и најштетнијег облика те појаве, чиме ће се повећати јавна одговорност, те створити претпоставке за испуњавање циљева у односу на очекивања грађана.

Влада је именовала Савјет за приватизацију и капиталне пројекте, којим ће руководити предсједник Владе проф. др Здравко Кривокапић.

У оквиру кадровских питања, Влада је разријешила др Веселина Вељовића дужности директора Управе полиције, на лични захтјев.

За вршиоца дужности директора Управе полиције одређен је Веско Дамјановић, досадашњи помоћник директора УП, до постављења директора у складу са законом, а најдуже до шест мјесеци.

Влада је разријешила дужности и директора Агенције за националну безбједност Дејана Перуничића, а за вршиоца дужности директора именовала је Дејана Вукшића.

На иницијативу Министарства вањских послова Влада је утврдила предлоге за опозив: 

Дарка Пајовића са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у НР Кини, на резидентној основи, са сједиштем у Пекингу, као и са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Републици Индонезији и Републици Кореји, на нерезидентној основи, са сједиштем у Пекингу;

Миодрага Влаховића са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе при Светој столици и Сувереном Малтешком реду, на резидентној основи, са сједиштем у Риму;

Обрада-Миша Станишића са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Босни и Херцеговини, на резидентној основи, са сједиштем у Сарајеву;

Сање Влаховић са дужности изванредне и опуномоћене амбасадорке Црне Горе у Републици Италији, на резидентној основи, са сједиштем у Риму, као и са дужности изванредне и опуномоћене амбасадорке Црне Горе у Републици Сан Марино и Републици Малти, на нерезидентној основи, са сједиштем у Риму ;

Вере Кулиш са дужности изванредне и опуномоћене амбасадорке Црне Горе у СР Њемачкој, на резидентној основи, са сједиштем у Берлину;

Тарзана Милошевића са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Републици Србији, на резидентној основи, са сједиштем у Београду;

Душанке Јекнић са дужности изванредне и опуномоћене амбасадорке Црне Горе у Уједињеним Арапским Емиратима, на резидентној основи, са сједиштем у Абу Дабију, као и са дужности изванредне и опуномоћене амбасадорке Црне Горе у Држави Кувајт, Краљевини Саудијској Арабији, Краљевини Бахреин, на нерезидентној основи, са сједиштем у Абу Дабију.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО:
 хттпс://флиц.кр/с/аХсмСУхУР8