Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Abazović o trogodišnjem članstvu Crne Gore u NATO-u: Od hibridnog režima do povratka suvereniteta građanima

Objavljeno: 21.12.2020. 20:25 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović učestvovao je danas na 13. Regionalnom Evroatlantskom Kampu REACT koji se organizuje u Podgorici. On je održao predavanje na temu: "Crna Gora i NATO - dosadašnja iskustva, rezultati i izazovi". 

Abazović je govorio o izazovima sa kojima se susrela Crna Gora u prethodnom periodu i značaju koji je za nju imalo učlanjanje u NATO savezu. Abazović je istakao da je članstvo u NATO imalo višestruke benefite za Crnu Goru. ,,Prije svega, najveći benefit je taj što je u Crnoj Gori zavladao sistem sigurnosti, koji je, nakon prve demokratske smjene vlasti, omogućio da se Crnoj Gori ne desi scenario kakav se desio u Siriji ili Ukrajini”, naveo je Abazović. 

Potpredsjednik Vlade je kazao da je Crna Gora tranziciju uspjela da izvede na jedan miran i dostojanstven način, a da je za to članstvo u NATO, iako ne presudno, uticalo na svoj način. ,,Naše učlanjenje u NATO je bio motiv više da se sve odigra na miran način i da međunarodna javnost Crnu Goru percipira kao dio zapada”. 

Abazović je istakao da je Crna Gora, od zemlje koja nije emitovala sigurnost, nakon tri godine članstva u NATO savezu, ostvarila veliki demokratski iskorak, kao i da je došlo do povratka suvereniteta građanima. 

,,Nadam se da se politički monopoli u Crnoj Gori više neće dešavati, već da će građani na izborima slobodno birati različite političke opcije. Pozitivan rezultat toga je da će se ubuduće svako dobro zapitati da li je dobro ono što radi”, naveo je Abazović.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore je još kazao da je prezadovoljan i pozitivno iznenađen činjenicom da je nova Vlada dobila međunarodnu podršku već nakon 12 ili 13 radnih dana. ,,Dobijanje međunarodne podrške je nešto najbolje što smo do sad postigli. Zaista je veliki uspjeh fizička posjeta premijera Briselu, ako imamo u vidu da se tamo u posljednje vrijeme praktikuju zajednički fizički sastanci. Time je poslata jaka i jasna poruka Vlade Crne Gore međunarodnoj zajednici, kao i političkim djelatnicima u Crnoj Gori”, saopštio je Abazović.

On je odgovarao na online postavljena pitanja građana koji su sve pratili putem Zoom aplikacije i društvenih mreža. Komentarišući prilike u Crnoj Gori, Abazović je naveo da ga od spoljnopolitičkih prilika mnogo više opterećuju one unutrašnje. ,,Stvaramo toksičnu atmosferu, koja može da ima dalekosežne posljedice po Crnu Goru. Apelujem na sve političke djelatnike, institucije, medije i cjelokupnu javnost, da malo izokrenemo stvari i počnemo više da govorimo o realnim problemima koji nas muče. Građani Crne Gore zaslužuju da budu pomireni. Konačno moramo prestati da u svakom činu tražimo neprijateljstvo. Crna Gora mora da iskorači. Najbolji način je da u bližnjem svom ne vidimo neprijatelja, već prijatelja”, kazao je Abazović.

Odgovarajući na postavljeno pitanje u vezi sa Zakonom o porijeklu imovine, Abazović je istakao da je taj zakon osnovni preduslov borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. On je istakao da je neophodno usvojiti ga što je prije moguće. ,,Ne želim nikog konkretno da targetiram, zato ću reći da kontrola može da počne od mene, pa preko mojih kolega iz Vlade, a zatim neka stigne do predsjednika Crne Gore i svih drugih javnih djelatnika. Mislim da će mnogima biti neprijatno kada im kontrola pokuca na vrata”, zaključio je Abazović.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?