Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Krivokapić sastao se ambasadorom Republike Slovačke Borisom Gandelom

Objavljeno: 22.12.2020. 17:15 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Gospodin prof. dr Zdravko Krivokapić primio je danas ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori, Nj. E. gospodina Borisa Gandela.

Premijer Krivokapić upoznao je ambasadora Gandela sa brojnim dubokim problemima koje je nova Vlada naslijedila od prethodne - budžetskim deficitom, kreditima, stanjem u državnim preduzećima, zdravstvu i brojnim drugim oblastima.

Premijer Krivokapić naglasio je da Crna Gora očekuje podršku Evropske komisije u kapitalnim investicijama, među kojima je izdvojio tri ključna projekta: izgradnju jadransko-jonske magistrale, rekonstrukciju pruge Beograd-Bar i izgradnju hidroelektrane Komarnica isključivo na način koji bi garantovao potpunu zaštitu kanjona Nevidio kao prirodnog resursa od nemjerljivog značaja.

Premijer je jasno naglasio da sve buduće aktivnosti crnogorske privrede moraju imati akcenat na prirodnom potencijalu, te da poljoprivreda, turizam i industrija moraju da se razvijaju kao tri uravnotežena dominantna polja.

Slovački sagovornici istakli su postojanje određenih problema sa kojima se slovački investitori suočavaju u Crnoj Gori, a naslijeđeni su od prethodne Vlade. Premijer Krivokapić podsjetio je na opredijeljenost novih crnogorskih vlasti na transparentno i čisto poslovanje koje će podsticati sve strane investicije, pa tako i slovačke, i ponudio pomoć države u riješavanju postojećih problema.

Nezaobilazna tema i ovog sastanka bila je pandemija aktuelnog koronavirusa. Naime, kako je Slovačka poznata po projektu kojim je obezbijedila testiranje cjelokupnog stanovništva na virus SARS-CoV-2, ponudila je da podjieli sa Crnom Gorom svoja iskustva i tako eventualno pomogne u našoj zemlji u borbi sa ovim virusom.

U završnici razgovora slovački ambasador Gandel prenio je premijeru Krivokapiću veoma pozitivne utiske specijalnog prestavnika EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, nakon posjete crnogorskog premijera Briselu. Krivokapić je potvrdio obostranost pozitivnog utiska i istakao da je u Briselu naišao na podršku ambiciji Crne Gore da postane 28. članica Evropske unije.

Zdravko Krivokapić - Boris Gandel (22.12.2020.)

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?