Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Krivokapić primio NJ.E. gospođu Nabilu Abdelaziz Nasser Saeed Alshamsi

Objavljeno: 25.12.2020. 16:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Prof. dr Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore susreo se danas sa ambasadorkom Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori NJ.E. gospođom Nabilom Abdelaziz Nasser Saeed Alshamsi.

U prijatnoj atmosferi sastanka sagovornici su izrazili želju za nadgradnjom i unapređenjem odnosa dviju zemalja. Kao osnovne oblasti u kojima bi trebalo tražiti prostor za saradnju, pored turizma, istaknute su poljoprivreda, prerađivačka industrija u kompatibilnosti sa prirodnim potencijalima, stočarstvo, energetika, odnosno podsticanje upotrebe potencijala obnovljivih izvora energije.

Kao bitno polje za dodatno povezivanje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima premijer Krivokapić istakao je obrazovanje, i to ne samo na univerzitetskom, već i na srednjoškolskom i ostalim nivoima putem stipendija, razmjene profesora i učenika/studenata, jer je strategija Crne Gore, kako je naglasio, podsticanje znanja, talenata i kreativnosti.

Premijer je izrazio žaljenje zbog toga što će Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati vjerovatno ostati infrastrukturno nepovezani usled sve izvjesnijeg gašenja Montenegro Erlajnza, ističući da su novoj Vladi ruke po tom pitanju vezane i da je jedino mogla da konstatuje zatečeno stanje, a nažalost ne i da ga promijeni. Ipak, akumulirani potencijali znanja, iskustva i vještina ove kompanije biće iskorišćeni u formiranju nove, te vjeruje da će i infrastrukturni jaz između dvije zemlje biti prevaziđen. Takođe je naglasio da su Aerodromi Crne Gore, Luka Bar kao i druge infrastrukturne tačke prostor potencijalne saradnje naših dviju zemalja.

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja u Crnoj Gori službuje od nedavno, iskazala je oduševljenost potencijalima Crne Gore, koje je uspjela u dobroj mjeri da sagleda, iako je u Podgoricu stigla tik pred zatvaranje koje je nametnula aktuelna pandemija. Kao osnovne potencijale Crne Gore identifikuje vodu, klimu i obradivo zemljište, ali ističe da bi za investitore iz UAE bilo od velike koristi ako bi crnogorska strana sačinila svojevrsnu zbirnu prezentaciju svih svojih potencijala i definisala tačke na kojima želi da ostvari saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i privuče tamnošnje investitore. Bezbijednost hrane ističe kao oblast u kojoj najprije treba započeti saradnju, a ističe i zainteresovanost arapskih partnera za hotele u okolini tivatskog aerodroma. Kao dobru šansu da se Crna Gora predstavi Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zadobije pažnju njihovih investititora vidi u izložbi EXPO 2021, čiji će domaćin biti Dubai i podstiče crnogorsku stranu da tu priliku iskoristi kao platformu za otvaranje projekata buduće saradnje.

Premijer Krivokapić potvrdio je da će Crna Gora raditi na izgradnji komunikacionih kanala kako bi svoje proizvode i potencijale što brže i jasnije predstavila arapskim partnerima.

Crnogorski premijer zahvalio je Ujedinjenim Arapskim Emiratima na pomoći pruženoj našoj zemlji u situaciji aktuelne pandemije i izrazio nade da će skora primjena vakcine odagnati ovaj problem na veliko olakšanje cijelog svijeta.

Zdravko Krivokapić - Nabila Abdelaziz Naser Said Alšamsi (25.12.2020.)

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?