Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Krivokapić sa direktorima škola: Depolitizovati školstvo

Objavljeno: 21.01.2021. 14:45 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Premijer Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, sastao se danas u Vili „Gorica“ sa direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, povodom aktuelne situacije i opšteg stanja u vaspitno-obrazovnom sistemu. 

Premijer Krivokapić je poručio da u fokusu vaspito-obrazovnih ustanova moraju biti svi učenici, posebno talenti. 

„Školski kadar, odnosno škola i školski sistem vrlo rano i precizno moraju da prepoznaju učenički potencijal i talenat, jer je naše društvo puno potencijala. Ali smo, sa druge strane, svjedoci da zbog neprepoznavanja učeničkih sklonosti i darova, talentovani pojedinci tavore i propadaju“, rekao je Krivokapić.

Premijer Krivokapić je rekao da bi nastava ubuduće trebalo da bude koncipirana tako da „učenici u školu dolaze sa ushićenjem i radošću, a ne sa strahom“.

“Kakva je to škola kada učenik jedva čeka da izađe iz nje. Ne zbog druženja, nego zbog časova. Kakva je to škola kada jedan nastavnik za vrijeme časa ne može da nauči dijete, ali može na dopunskoj nastavi poslije časa?! O čemu mi to pričamo? Kakvu smo školu mi to danas stvorili? Škola mora da bude onakva kako je definisano svuda u svijetu, učenikcentrični sistem. Mi smo u čitav sistem obrazovanja, u centar postavili nastavnike, profesore. Dokle će to tako biti? I onda se žalimo što su nam rezultati loši. Posao uprava škola je prvenstveno da se bave menadžmentom i da se više ne može dešavati da na čelu, posebno stručnih škola, budu direktori koji nijesu iz struke kojom se ta ustanova bavi“, poručio je predsjednik Vlade. 

Predsjednik Vlade navodi da škola ne postoji radi profesora, već radi učenika.

„Dosadašnja praksa bila je da se na silu akcije, od strane uprava, ka nastavnom osoblju i učenicima, odgovaralo njihovom prirodnom silom reakcije, a što je za krajnji proizvod imalo nezadovoljstvo i otpor učenika prema nastavi. Praksa bilo kakve prisile mora da se prekine. Slobodan profesor je zapravo slobodan učenik i slobodan građanin. Škola mora da školuje građane koji svi imaju pravo na svoja uvjerenja“, kazao je Krivokapić. 

Krivokapić je kazao i da je došao do spiskova na kojima se vidi da direktori škola u Nikšiću plaćaju uredno članarinu DPS-u. 

„Poenta priče je siguran glas. Toga više neće biti, jer se 30. avgusta desila sloboda, slobodarski iskorak, slobodarske Crne Gore. Ako ćemo da nastavimo sa slobodom, moramo učiniti da se čovjek u procesu obrazovanja osjeća slobodnim. Nemojte da dozvolite da neko iz ljubavi prema partiji vrši nešto što je nedolično. Prioritet Vlade je depolitizacija vaspitno-obrazovnih ustanova. Školama više neće upravljati politički podobni, već najkvalitetniji kadrovi”, poručio je premijer Krivokapić.

Premijer je pozvao sve prosvjetare da razmisle da li je štrajk u trenutnoj društvenoj situaciji pravi i odgovorni put do ostvarenja njihovih interesa kao i da moraju da pokažu solidarnost i sa onima koji su u mnogo težoj materijalnoj situaciji koja je izazvana korona krizom. Potencijalni štrajk prosvetara, premijer doživljava kao “još jednu opstrukciju Vlade“, u trenutku kada se i roditelji i djeca pripremaju da otpočne redovna nastava u školama. 

Krivokapić je poručio sindikalcima da sa pozicije „ucjenjivača“ niko ne može i ubuduće neće moći da razgovara sa Vladom, ni kada su u pitanju Sindikati ni kada su u pitanju političke stranke. Izaći u susret svim zahtjevima prosvetara, značilo bi, kako kaže premijer „da smanjimo plate i penzije za koje smo rekli da će biti redovne i stabilne“. 

Premijer je podsjetio da su neralna obećanja i zloupotrebe prethodne administracije problemi za koje ne može odgovarati ova Vlada, ali da su spremni za razgovor. 

Zdravko Krivokapić - direktori predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola (21.01.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?