Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Krivokapić: Kultura sjećanja na stradanje naša je obaveza

Objavljeno: 27.01.2021. 08:30 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prilika je da odamo počast milionima nedužnih ljudi, koji su stradali samo zbog toga što su bili drugačiji.

Na današnji dan prije 76 godina, sovjetska Crvena armija oslobodila je posljednje zatočenike u koncentracionom logoru Aušvic, čime je prekinuta tragedija biblijskih razmjera, a čiju svirepost i masovnost svijet nije zapamtio.

Holokaust je jedinstvena pojava u istoriji. Zločinačkom politikom i monstruoznom ideologijom pokušano je potpuno uništenje jednog naroda, koji nije bio usamljen u tom stradanju. I na prostoru bivše Jugoslavije, uz Jevreje, stradali su i drugi narodi, o čemu svjedoče mnogi biljezi naše tragične istorije, među kojima i jedan od najvećih logora – Jasenovac.

Dug cjelokupnog čovječanstva je da ne dozvolimo da se tako nešto ikada više dogodi, a to možemo i treba da činimo njegovanjem kulture sjećanja na stradanje. Naša je dužnost da nijednu žrtvu ne prepustimo zaboravu i u tome se možemo učiti od jevrejskog naroda. Zato je obrazovanje od presudne važnosti, kako bi budućim generacijama podigli svijest i razvili osjećaj za ovako važne društvene teme. Zbog toga ću tokom prve zvanične posjete Izraelu neizostavno obići i Jad Vašem, sa kojim želimo najtješnju saradnju.

Pridružujemo se zemljama širom svijeta koje obilježavaju Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, sa ponosom ističući da ćemo kao zemlja suživota različitih naroda, religija, tradicija i kultura, uvijek nastojati da budemo na strani dobra, pravde i istine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?