Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Премијер Кривокапић разговарао са специјалним представником ЕУ за Западни Балкан Мирославом Лајчаком: Ова Влада има шансу да Црну Гору доведе до чланства у ЕУ

Премијер Кривокапић разговарао са специјалним представником ЕУ за Западни Балкан Мирославом Лајчаком: Ова Влада има шансу да Црну Гору доведе до чланства у ЕУ
Датум објаве 04.03.2021 20:15 | Аутор Кабинет предсједника Владе

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић, разговарао је данас у Вили Горица са специјалним представником ЕУ за Западни Балкан и дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком.

Премијер Кривокапић захвалио је Лајчаку на континуираној подршци, поручивши да је стратешки циљ Црне Горе чланство у ЕУ.

„Видимо своју будућност искључиво у ЕУ и предузећемо све неопходне кораке да оправдамо очекивања наших грађана“, поручио је Кривокапић.

Предсједник Владе Кривокапић истиче да је Црна Гора посвећена снажним реформама у области владавине права.

„Тежимо да током 2021. године наша земља добије завршна мјерила за поглавља 23 и 24. На овај начин, створили би се услови за интензивирање реформских активности у области владавине права, а уједно дао подстрек за убрзање преговора у свим осталим преговарачким поглављима правне тековине ЕУ“, казао је предсједник Владе.

Премијер је нагласио да је извјесно да су потребне дубинске реформе у погледу ефикасности тужилаштва. Он је Лајчака упознао са измјенама тужилачких закона које су покренуте у парламенту, истакавши да је као премијер апеловао на Скупштину да се прије доношења свих системских закона у области владавине права, укључујући законе о тужилаштву, обави јавна расправа, као и консултације с кључним европским партнерима-Европском комисијом и Венецијанском комисијом. Кривокапић је казао и да обустављање кривичног поступка у случају "Коверта" представља доказ слабости правосуђа. Као проблем наводи и случај Специјалног државног тужиоца, који је, како је навео, довео до тога да Тужилаштво изгуби реноме. Кривокапић је казао да у Црној Гори нису проблем закони, већ њихово спровођење.

Премијер наводи да је Влада спремна да се суочи са својим највец́им изазовима, али да су јој потребни подршка и јасни индикатори за динамичнији напредак у процесу европских интеграција.

Лајчак је казао да му је драго што наставља разговор из Брисела с Кривокапићем, поручивши да су Црна Гора и Западни Балкан у самом центру пажње и интереса ЕУ.

„Без обзира на све изазове са којима се ЕУ тренутно суочава, остајемо досљедни политици проширења ЕУ, а Црна Гора је најнапреднија у том процесу и треба да задржи статус лидера. На вас гледамо као на партнера, јер је вањскополитички курс Црне Горе јасан. Ако истрајете на овом курсу, можете постати предсједник Владе који ће Црну Гору увести у ЕУ“, казао је Лајчак.

Он је поручио да је значајан адут Црне Горе пуна усклађеност са Заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ.

Указао је да приоритет Владе морају бити мјерљиви резултати у поглављима 23 и 24.

„Експертска влада може донијети перспективу и стручност у овом процесу. Да би се то десило морате преузети пуну одговорност да се постојећи закони користе како би се оснажила владавина права. Држава мора убједљивије да поступа у случајевима корупције“, поручио је Лајчак.

Он је казао и да жели да охрабри представнике Владе да се при доношењу сваке важне одлуке консултују са Европском унијом.

„Црна Гора већ има успостављена тијела и механизме за обезбјеђивање судске и тужилачке независности и одговорности, и треба да оствари даљи напредак, а не да назадује, у спровођењу реформе правосуђа. Охрабрујемо вас да досљедно искористите ове механизме и надограђујете оно што је већ постигнуто, у циљу остварења даљих резултата у борби против корупције и организованог криминала. Имаћете пуну експертску помоћ Европске комисије да се нађу најбоља рјешења и унаприједе прописи“, поручио је специјални представник ЕУ за Западни Балкан.

Лајчак је казао да су Црној Гори потребне стабилне инсититуције и стручни људи који се бирају на транспарентан начин и на основу заслуга, који су лојални држави, а не политичким партијама.

Кривокапић је Лајчака упознао и са проблемима са којима се суочава Црна Гора, а који су узроковани пандемијом ЦОВИД-19. Он је навео и да је Влада пооштрила контролу постојећих мјера, како би избјегла тотално затварање Црне Горе, које би нанијело велику штету нашој економији. Кривокапић истиче и да је недостатак заједништва проблем у борби против коронавируса.

„Није вријеме за надгорњавања, већ за солидарност и заједништво“, поручио је Кривокапић.
  
КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ