Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Topaz Driller krenuo prema Crnoj Gori

Objavljeno: 08.03.2021. 15:33
Finalne pripreme postrojenja koje će da vrši prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore završene su na Malti i Topaz Driller se uputio prema crnogorskom akvatoriju 7. marta u večernjim satima. Ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili, za očekivati je da Topaz Driller stigne na lokaciju gdje je planirano prvo istražno bušenje u naredih sedam dana.

Prvo istražno bušenje se realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019.godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije. Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna gdje će biti instalirana platforma.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja. Takođe, u skladu sa epidemiološkim mjerama, posada koja treba da vrši inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici.
 
Ministarstvo kapitalnih investicija/Uprava za ugljovodonike
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?