Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Održana IV sjednica Socijalnog savjeta

Objavljeno: 2011-12-10 00:41:00 Autor: Ministarstvo rada i socijalnog sraranja

Danas je održana IV sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore.

Sjednicom je predsjedavao ministar rada i socijalnog staranja i predsjednik Socijalnog savjeta Crne Gore Suad Numanović.

Na sjednici Socijalnog savjeta Crne Gore imenovana je Radna grupa koja će raditi na izradi novog Opšteg kolektivnog ugovora. Radnu grupu čine predstavnici svih socijalnih partnera: Vlade Crne Gore, Unije poslodavaca, i Saveza Sindikata I Unije slobodnih sindikata. Radna grupa će na prvoj sjednici dati predlog Sporazuma o primjerenom produženju roka važećih izmjena i dopuna OKU koji će omogućiti da radna grupa kvalitetno pripremi novi OKU.

Na sjednici je razmatran Predlog Zakona o zabrani zlostavljanja na radu i dato je pozitivno mišljenje. Zakon svojim odredbama prediđa preventivne mjere I postupak zaštite u slučaju zlostavljanja na radu.

Članovi Savjeta razmatrali su Predlog Nacionalne strategije zapošljavanja i razvoj ljudskih resursa 2012-2015 i dali svoje pozitivno mišljenje I punu podršku , ocjenjujući Prelog kao izuzetno dobar materijal. Strategija je urađena uz pomoć projekta “Reforma tržišta rada i razvoj radne snage” IPA 2008. Cilj strategije je stvaranja boljih uslova za otvaranje radnih mjesta i istovemeno sa tim ulaganje u ljudski kapital u svrhu podizanja nivoa zaposlenosti i unapređenje ekonomske konkuretnosti Crne Gore. Mjere i aktivnosti koji su šire definisani u Strategiji konkretizovatće se kroz izradu Godišnjih akcionih planova. Strategijom je predviđeno formiranje Nacionalnog savjeta za zapošljavanje i razvoja ljudskih resursa, koji će koordinirati sprovođenje aktivnosti.

Socijalni savjet je takođe ocijenio da, ne osporavajući pravo izražavanja različitih mišljenja I stavova povodom aktuelne ekonomsko-socijalne situacije I najvaljenog protesta, je neophodno uz uvažavanje granice tolarancije I međusobnog razumijevanja, održati duh otvorenog socijalnog dijaloga, dobre komunikacije I uvažavanja argumenata, kao najboljeg instrumenta demokratije.

PR Služba