Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Održana dvodnevna radionica za obuku trenera/ica za pitanja rodne ravnopravnosti iz redova nosilaca pravosudnih funkcija

Objavljeno: 2012-05-28 18:10:30 Autor: Igor Vučinić

Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i UNWOMEN, uz podršku Centra za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija u okviru projekta „Jačanje ekonomskih i socijalnih prava žena u Crnoj Gori“, nastavilo je aktivnosti započete u prethodnom periodu u okviru kojih su organizovani seminari za usavršavanje teorijskih i praktičnih znanja nosilaca pravosudnih funkcija u Crnoj Gori o pitanjima rodne ravnopravnosti i primjeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti i drugih antidiskriminacionih zakona u praksi.

Cilj svih ovih aktivnosti je jačanje kapaciteta sudija i tužioca/tužiteljki u svrhu efikasnije implementacije međunarodnog i nacionalnog zakonodavstva koje se odnosi na rodno zasnovanu diskriminaciju, pa je u tu svrhu, izdat i priručnik za nosioce pravosudnih funkcija – Rodna ravnopravnost u teoriji i praksi, u kojem nema primjera sudske prakse iz Crne Gore.

Predavači/ce na seminaru bili su: Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, prof.dr. Marijana Pajvančić , Pravni fakultet Novi Sad, Doc.dr. Ljiljana Kadić, Pravni fakultet Podgorica,  Doc.dr. Vesna Simović, Pravni fakultet Podgorica, Doc.dr. Velimir Rakočević, Pravni fakultet Podgorica, Slavica Bajić, pomomoćnica sekretarke u Sekretarijatu za zakonodavstvo, Miraš Radović, sudija Ustavnog suda Crne Gore, Spomenka Krunić, Direktorica Gender centra  Vlade Republike Srpske, Goran Đuković, sudija Osnovnog suda Podgorica, Srđan Đurović, predsjednik Područnog Odjeljenja za prekršaje Podgorica.