Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava

Objavljeno: 2012-12-10 22:02:23 Autor: Igor Vučinić

Povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava, danas je, u sali Rektorata Univerziteta Crne Gore organizovan skup, uz učešće predstavnika Vlade, državnih institucija, diplomatske zajednice, civilnog društva i akademske zajednice. Skup su zajednički organizovali Vlada Crne Gore, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Misija OEBS-a u Crnoj Gori i NVO Građanska alijansa.

 Skup su otvorili prof. dr Predrag Miranović, rektor Univerziteta Crne Gore, dr Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava, Rastislav Vrbenski, stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, šef Delegacije EU u Crnoj Gori i Lubomir Kopaj, šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori

 Prijem Crne Gore u Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava; Pravo na restituciju; i Zaštita ljudskih prava u okviru zatvorskog sistema – su teme koje su bile diskutovane na skupu.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, releventni subjekti u crnogoskom društvu tradicionalno otvaraju debatu u konkretnim aspektima ljudskih prava.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra širom svijeta u cilju podsjećanja na važnost poštovanja, zaštite i unapređenja stepena ljudskih prava kao preduslova za jačanje demokratskog društva. Datum je odabran u čast 10. decembra 1948. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila i proklamovala Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, prvu svjetsku objavu ljudskih prava.

Ovdje možete preuzeti govor ministra Numanovića.